MIKROBŲ PREVENCIJA KUŽIŲ GIMNAZIJOJE

Rankų plovimas didžiausias mikrobų priešas!
Visuomet plauti rankas buvo naudinga ir nuo senų seno žinoma, kad tai vienas efektyviausių būdų apsisaugoti nuo bakterijų ir mikrobų.

Ypač šiomis dienomis rankų švara, dezinfekcija ir visos apsisaugojimo priemonės tapo kasdienybe.

Kada reikia plauti rankas?
Rankos turi būti plaunamos visada: prieš valgant, pasinaudojus tualetu, grįžus iš lauko, kiemo, pasinaudojus visuomeniniu transportu, po nosies valymo (kosint ar čiaudint). Nepamirškite, kad nepakeičiamas kovotojas su mikrobais ir bakterijomis yra muilas – juo nuplaunama du kartus daugiau mikrobų ir bakterijų, nei plaunant tik vandeniu.

Dažnai pastebima, jog rankos plaunamos greitai ir praleidžiant daug svarbių vietų, kuriose kaupiasi mikrobai.

Vaikams būtina priminti, kaip teisingai plauti rankas ir kiek laiko mažiausiai tai reikėtų daryti. Grįžusiems Kužių gimnazijos pradinių klasių mokiniams visuomenės sveikatos specialistė priminė ir skatino elgtis atsakingai bei palaikyti asmens higieną.

Svarbu paminėti, kad grįžimas į mokyklą labai išsiilgtas, tačiau šiomis dienomis labai trapus. Norint toliau mokytis klasėje ir būti su draugais, būtina kruopščiai plauti rankas, nes tai mažina riziką susirgti.

Kužių gimnazijos pradinių klasių mokiniai mažomis grupėmis tobulino rankų plovimo įgūdžius pagal nurodytus paveikslėlius. Naudojantis rankų plovimo laikroduku, vaikai mokėsi orientuotis laike ir rankas plauti ne trumpiau kaip 20 s.

Vienas iš labiausiai paplitusių būdų, kaip vaikai užsikrečia, yra liečiant veidą rankomis ir perduodant mikrobus nuo vieno vaiko kitam per perdavimo grandinę. Tačiau nesilaikant kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, paskleidžiama begalė mikrobų į orą. Laikantis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo mikrobai išplis mažiau, todėl reikia prisidengti servetėle arba kosėti į alkūnę.

Būkime atsakingi, saugūs ir švarūs!

Visuomenės sveikatos specialistė Gerda Bagavičienė