ŠIAULIŲ RAJONO VOVERIŠKIŲ, ŠILĖNŲ BEI BAZILIONŲ MOKYKLŲ 2 – 3 KLASIŲ MOKSLEIVIAI DALYVAVO KONKURSE SKIRTAME SUPRATIMUI APIE ANTIMIKROBINĮ ATSPARUMĄ

By 2020-12-0320 balandžio, 2023Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Kasmet, lapkričio 18 – ąją yra minima Europos supratimo apie antibiotikus diena. Pažymint Europos supratimo apie antibiotikus dieną siekiama prisidėti prie didėjančio visuomenės supratimo apie atsparumą antibiotikams bei plėtoti teisingą jų naudojimą. Pasak specialistų, teisingas antibiotikų vartojimas turi padėti stabdyti bakterijų atsparumo antibiotikams plitimą bei išlaikyti antibiotikų veiksmingumą ateities kartoms.
Šių metų lapkričio 13 – 20 dienomis Šiaulių rajono Voveriškių, Šilėnų bei Bazilionų mokyklų 2 – 3 klasių moksleiviai dalyvavo konkurse skirtame antimikrobiniam atsparumui, kurio metu visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, pateikė skrajutes su informacija šia tema, o moksleiviai savo žinias įtvirtino piešdami piešinius susijusius su antimikrobiniu atsparumu.

Antimikrobinis atsparumas – tai mikroorganizmų (bakterijų, virusų, grybelių) savybė išvengti jų gyvybei pavojingo antimikrobinių medžiagų poveikio. Pastaruoju metu naujų antibiotikų kūrimas itin sulėtėjęs, todėl dedamos didelės pastangos siekiant išsaugoti dabartinių antibiotikų veiksmingumą teikiant sveikatos priežiūros paslaugas.

Antibiotikai vartojami ne tik sveikatos, tačiau ir žemės ūkio ir gyvulininkystės srityse, o atsparios bakterijos plinta ir už gydymo įstaigų ar ūkių ribų – jų galima aptikti vandenyje, dirvožemyje, gyvūnų organizmuose. Todėl taikant antimikrobinio atsparumo prevencijos ir kontrolės priemones yra svarbu visų sektorių indėlis ir siekis vartoti antibiotikus racionaliai.

Kodėl susidaro antibiotikams atsparios bakterijos?

  • Neretai antibiotikai vartojami nepagrįstai. Pavyzdžiui, peršalimą ir gripą dažniausiai sukelia virusai, kurių antibiotikai neveikia.
  • Antibiotikai vartojami neteisingai, jei sutrumpinamas gydymo kursas, vartojama mažesnė dozė ar nesilaikoma reikiamo režimo. Netinkamai vartojant paskirtus antibiotikus, jų kiekis organizme nebus pakankamas, todėl bakterijos nebus sunaikintos ir gali tapti atspariomis.
  • Veikiamos antibiotikų bakterijos žūva, o atspariosios jiems gali toliau daugintis. Tuomet atsiranda naujos bakterijų atmainos, kurios gali būti atsparios iš karto keliems antibiotikams (vadinamosios daugeliui vaistų atsparios bakterijos). Ilgainiui tokios bakterijos gali tapti atsparios visiems žinomiems antibiotikams.

Ką kiekvienas turi daryti?
1. Vartoti tik medikų paskirtus antibiotikus.
2. Visada suvartoti visą paskirtą dozę, net pasijutus geriau.
3. Nevartoti likusių iš anksčiau antibiotikų.
4. Niekada nesidalinti antibiotikais su kitais asmenimis.
5. Saugotis infekcijų dažnai plaunant rankas, vengiant glaudaus sąlyčio su sergančiais asmenimis ir laiku skiepytis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja apie vaistams atsparių infekcijų plitimo didėjantį pavojų ir kviečia visus į kovą su šia problema. PSO akcijos tikslai – pripažinti atsparumą antibiotikams globalia (visuotine) sveikatos sistemos problema, kelti antibiotikų veiksmingumo išsaugojimo supratimą, tinkamai juos vartojant; padidinti visuomenės, sveikatos priežiūros, žemės ūkio profesionalų ir vyriausybių vaidmenį stabdant atsparumą antibiotikams, skatinant elgsenos pokyčius ir skleidžiant informaciją.  

Straipsnį parengė – visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą ugdymo įstaigose, Asta Stonytė – Kožiteva.