EUROPOS SVEIKOS MITYBOS DIENĄ REKOMENDUOJAME GAMINTI

By 2020-11-1427 sausio, 2021Aktualijos, Sveika mityba

Sekmadienį, lapkričio 8 ąją, minėsime Europos sveikos mitybos dieną, kurios tikslas – didinti supratimą apie tai, kokį poveikį vaikams gali turėti pagrindiniai geros mitybos principai. Jei vaikas mokosi gaminti maistą, sveikai valgyti ir reguliariai sportuoti, tuomet jis yra linkęs tęsti tokią profilaktiką ir būdamas suaugęs.
Kokia bus mūsų mityba, priklauso tik nuo pačių. Pateikiame sveikos mitybos svarbiausius principus:
1. Valgykite įvairų maistą.
2. Kiekvieną dieną valgykite visagrūdžių produktų.
3. Penkis kartus per dieną valgykite daržovių, vaisių ar uogų.
4. Kontroliuokite riebalų vartojimą.
5. Rinkitės liesą mėsą ir liesos mėsos produktus. Ribokite perdirbtos mėsos ir raudonos mėsos kiekį.
6. Vartokite liesus pieno produktus.
7. Valgykite žuvį du ar tris kartus per savaitę.
8. Ribokite maisto produktus ir gėrimus, kuriuose yra daug cukraus.
9. Valgykite nesūrų maistą. Gamindami maistą ribokite druskos kiekį.
10. Rinkitės maisto produktus, pažymėtus simboliu Rakto skylutė“.
11. Gerkite pakankamai vandens.
12. Valgykite reguliariai ir saikingai.
13. Ilgiau žindykite kūdikius ir mažus vaikus.
14. Gamindami ar rinkdamiesi jau pagamintą maistą, rinkitės tausojančius maisto gaminimo būdus.
15. Atkreipkite dėmesį į maisto produktų etiketes.
16. Venkite vartoti alkoholinius gėrimus.
17. Palaikykite energijos balansą, daugiau dėmesio skirkite fiziniam aktyvumui.
18. Siekite, kad jūsų mityba būtų ne tik sveika, bet ir tvari. 

Neveltui yra sakoma, kad vaikams didžiausi autoritetai yra tėvai, artimieji, su kuriais jie praleidžia daugiausiai laiko. Todėl būtent šį sekmadienį kviečiame praleisti kūrybiškai ir kartu su savo mažaisiais pagalbininkais paruošti nuostabius bei gardžius pietus ir desertą. O, kad būtų paprasčiau, siūlome Jums keletą receptų, kuriuos atsiuntė Šiaulių rajono moksleiviai. ELIJOS ČESNAKINĖ MOLIŪGŲ SRIUBAIngredientai:
1 sviestinis moliūgas
2 vnt. bulvių
2 vnt morkų
0,5 stiklinės neriebios grietinėlės
4 skiltelės česnako
1 saujelė petražolių
1 svogūnas
prieskoniai

Gaminimo eiga:
1. Moliūgą, morkas, bulves ir svogūną  nulupame, supjaustome dideliais kubeliais. 
2. Česnako skilteles sutraiškome peiliu ir nulupame.
3. Į puodą sudedame moliūgą, morkas, bulves, svogūną bei česnaką. Užpilame vandeniu, pagardiname pipirais, išmaišome ir verdame ant vidutinės ugnies, kol daržovės suminkštėja.
4. Kai sriuba išverda, daržoves su sultiniu sutriname elektriniu truntuvu, įmaišome grietinėlę. Sriubą supilstome į dubenėlius. Užberiame džiovintų obuolių, moliūgų sėklų ir petražolių.
ANDŽELIKOS AVIŽINIAI UOGŲ BATONĖLIAI 

Ingredientai:

  • 135g. viso grūdo avižinių dribsnių
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 200 ml pieno
  • 200 ml obuolienės
  • 1 kiaušinio
  • 2 šaukštai ištirpinto kokosų aliejaus
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 250 ml mėlynių

Gaminimo eiga:

  1. Pirmiausia, kad avižos taptų traškesnės, jas reikia pakepinti keptuvėje kol šiek tiek paruduos.
  2. Tuomet visus ingredientus išskyrus mėlynes sumaišome dideliame dubenyje. Tada sudedame mėlynes ir švelniai išmaišome tešlą dar kartą ir supilame gautą mišinį į kepimo popieriumi išklotą indą, kad būtų patogiau išimti ir dedame skardą į orkaitę įkaitintą iki 1800C kepame 25 – 30 min. Kai batonėliai iškeps juos reikės išimti iš orkaitės ir leisti jiems atvėsi.

Skanaus.
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė

Šrifto dydžio keitimas
Kontrastas