ŠIAULIŲ RAJONO VOVERIŠKIŲ, ŠILĖNŲ BEI BAZILIONŲ MOKYKLOS AKTYVIAI DALYVAVO PSICHIKOS SVEIKATOS GERINIMO RENGINIUOSE

Vienas pagrindinių visuomenės sveikatos prioritetų – psichikos sveikatos gerinimas.
Psichikos sveikata – tai savijautos būsena, kai asmuo suvokia savo gebėjimus, gali susidoroti su įprastais gyvenimo iššūkiais, geba produktyviai dirbti bei prisidėti prie bendruomenės (PSO).
Siekiant paminėti pasaulinę psichikos sveikatos dieną, Šiaulių rajono Voveriškių, Šilėnų bei Bazilionų mokyklos aktyviai dalyvavo įvairaus pobūdžio renginiuose: diskusijose, praktiniuose užsiėmimuose bei akcijose, siekančiose informuoti mokyklos bendruomenę apie psichinės sveikatos svarbą bei būdus kaip stiprinti psichinę būklę.
Užsiėmimų metu buvo mokoma atpažinti pagrindinius ženklus, kalbant apie psichinius sutrikimus, kaip galime padėti sau ir aplinkiniams. 6 – 8 klasių moksleiviams buvo parodytos ir praktiškai išbandytos įvairios metodikos skirtos valdyti emocijas, nusiraminti stresinėse situacijose: žygis gamtoje, emocijų reiškimas judesiu, emocijų reikšimas garsu, kvėpavimo pratimai.
Mažiausiems moksleiviams buvo pateiktos pagrindinės patiriamos emocijos, kurias bandyta pavaizduoti praktikoje. Ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikai visą „Emociniai debesys“ akcijos savaitę rinkosi tuo metu patiriamos emocijos veiduką ir formavo grupės dienos emocinius debesėlius. Iš jų buvo galima spręsti apie vaikų savijautą darželyje, kurią dieną vaikai buvo geriausios nuotaikos ar atvirkščiai.

Nors psichinės sveikatos problemos vis aštrėja mūsų visuomenėje, tačiau informacijos sklaida, nebijojimas kalbėti opiomis temomis, steriotipų susijusių su psichine sveikata laužymas bei psichinės sveikatos stiprinimo būdų populiarinimas gali padėti įveikti neigiamus psichinės sveikatos padarinius.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą ugdymo įstaigose, Asta Stonytė – Kožiteva