KUŽIŲ MOKYKLOJE „BORUŽIUKŲ“ GRUPĖJE PRAKTINIAI UŽSIĖMIMAI „MITYBOS ĮPROČIAI“

Maistas neatsiejamai svarbus mūsų savijautos, gyvensenos ir puikios energijos elementas.
Augančio organizmo maisto racione privalo būti maistingų medžiagų turintys produktai. O daržovių ir vaisių valgymas – neatsiejama dienos dalis.
Kužių mokyklos paruošiamosios grupės vaikai didžiąją mėnesio dalį gamino maistą iš pieno produktų, mokėsi pažinti maisto gaminius.
Vykdant praktinį užsiėmimą, pagrindinis tikslas – suprasti maisto piramidės reikšmę, žinoti, kokius produktus valgyti būtina dažnai, kuriuos rečiau ir kurių produktų reikėtų vengti.
Vaikai papasakoję savo mitybos įpročius, išsakę juos garsiai, suprato ko valgyti tikrai nereikėjo!

Ko reikėtų atsisakyti ar valgyti labai retai:

  • Saldumynai
  • Ledai
  • Greitas maistas
  • Druska
  • Gazuoti gėrimai

Maiste gausu įvairiausių vitaminų, reikalingų žmogaus organizmui.

  • Vitaminas A – saldžioje bulvėje, špinatuose, piene, morkose.
  • Vitaminas B – jautienos kepenyse, paukštienoje, žuvyje ,avinžirniuose.
  • Vitaminas C – citrinoje, apelsine, kivyje, melione, briuselio kopūstuose.
  • Vitaminas D –  lašišoje, kartžuvėje, skumbrėje, apelsinų sultyse.
  • Kalcis – piene ir jo produkte – jogurte.
  • Magnis – migdoluose, anakardžiuose, špinatuose, selėnuose.

Išsiaiškinę pagrindinius mitybos principus, vaikai žymėjo savo mėgstamiausius produktus ar maisto patiekalus pateiktus užduotyje.
Matydami mitybos piramidę, vaikai galėjo palyginti su pažymėtais mėgstamais maisto produktais ir įvertinti savo maisto racioną. Užsiėmimas baigiamas žaidžiant su mitybos kamuoliu.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą ugdymo įstaigose, Gerda Bagavičienė