VOVERIŠKIŲ, ŠILĖNŲ IR BAZILIONŲ MOKYKLOSE VYKO KUPRINIŲ SVĖRIMO AKCIJA „SVERIAME KUPRINES“

Rugsėjo ir spalio mėnesį Šiaulių rajono Voveriškių, Šilėnų ir Bazilionų mokyklose vyko kuprinių svėrimo akcija „Sveriame kuprines“. Šiais metais akcijoje dalyvavo 1, 3, 4, 5  klasių mokiniai.
Šios akcijos tikslas – atkreipti mokinių ir jų tėvelių dėmesį į mokyklinės kuprinės svorį ir turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.
Visuomenės sveikatos specialistė, dirbanti mokyklose, įgyvendino iškeltus akcijos uždavinius ir įvertino kokią kūno masės dalį sudaro mokinio kuprinė bei pabrėžė, kad sunkesnės nei 10 % vaiko svorio kuprinės nešiojimas sukelia pasekmių, tokių kaip nugaros skausmas, stuburo iškrypimas ir netaisyklinga laikysena.
Taip pat išsiaiškino kokios kuprinių svorio priežastys. Mokiniai neretai norėdami būti stropūs, nieko nepamiršti, kuprinėje nešiojasi daug nebūtinų daiktų: visos savaitės pamokų vadovėlius, grožinę literatūrą, planšetinius kompiuterius bei kitas mokymosi priemones, kurios akcijos dieną pamokų metu nebuvo naudojamos. Neretai mokiniai nešiojasi užkandžius, gertuves ar termosus. Kai kurie mokiniai norėdami smagiau paleisti dieną mokykloje atsinešė žaislų.
Akcijos metu taip pat buvo skirta laiko paskaitai apie kuprinių daromą žalą bei rekomendacijas kaip išvengti pasekmių nešiojant per didelį svorį kuprinėje bei pasirūpinti savo savijauta ir sveikata.
Iš viso akcijoje dalyvavo 37 moksleiviai. Atlikus nešiojamų kuprinių įvertinimą buvo nustatyta, kad 54% akcijoje dalyvavusių mokinių kuprinės svėrė ne daugiau kaip 10 % jų kūno svorio. Kuprines, kurios viršijo 10% kūno svorio nešiojo 46% akcijoje dalyvavusių mokinių. Nustebino, kad vieno mokinio kuprinės svoris sudarė daugiau nei 19% kūno svorio.
Taip pat atkreipėme dėmesį ne tik į mokinio kuprinės svorį, bet ir kuprinės tipą, bei nešiojimo būdą.  Džiugu paminėti, kad visų  mokinių kuprinės turėjo dvi rankenas. Daugiau nei du trečdaliai visų akcijoje dalyvavusių mokinių kuprines tinkamai nešioja ant abiejų pečių, tačiau net 30% moksleivių reikėjo informuoti apie netinkamai nešiojamos kuprinės daromą žalą sveikatai.

Akciją organizavo ir straipsnį parengė visuomenės sveikatos priežiūros specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą ugdymo įstaigose, Asta Stonytė – Kožiteva.
 Informaciniai šaltiniai: http://www.smlpc.lt/media/file/Skyriu_info/Metodine_medziaga