RŪKYMO ŽALA ORGANIZMUI

By 2020-10-219 gegužės, 2022Aktualijos, Psichoaktyviosios medžiagos

Tabako epidemija yra viena didžiausių grėsmių visuomenės sveikatai, su kuria kada nors teko susidurti. Pasaulyje per metus žūsta daugiau nei 8 milijonai žmonių – daugiau nei 7 milijonai šių mirčių įvyko dėl tiesioginio tabako vartojimo, o apie 1,2 milijono – dėl nerūkančiųjų, kurie patiria pasyvų rūkymą.

Tabako sudedamųjų dalių poveikis organizmui


Dervos. Įkvėptuose cigaretės dūmuose yra nemažai dervų, iš kurių tik apie 30 procentų pasišalina orą iškvepiant. Likusios nusėda ant dantų paviršiaus, įtakodamos jų gelsvą, o kartais net rudą spalvą, taip pat gerklėje ir plaučiuose, žudydamos plaučių ląsteles.

Nikotinas. Tik užsirūkius, jau per pirmąsias sekundes nikotinas pradeda veikti smegenyse esančius neurotransmiterius, susijusius su malonumo pojūčiu. Tai lengvai kraujotaką patenkanti toksinė medžiaga, prie kurios greitai įprantama. Vienoje cigaretėje yra apie 1 mg nikotino, tokia norma, suleista į veną, būtų mirtina.

Anglies monoksidas. Tai bekvapės, bespalvės ir beskonės dujos. Patekęs į kvėpavimo sistemą anliesmonoksidas greitai prasiskverbia į eritrocitus ir trukdo į juos patekti deguoniui, todėl labiausiai nukenčia centrinės nervų sistemos veikla. Sutrikimai pasireiškia galvos skausmu, svaigimu, pykinimu, vėmimu, vangumu, raumenų silpnumu, sąmonės pritemimu,
cianoze. Rūkant nėštumo metu anglies monoksidas cigaretėse sumažina deguonies tiekimą, kurio reikia vaiko augimui ir tai gali pakenkti jo raidai.

Įvairūs priedai. Jie suteikia ypatingą aromata, skonį, užtikrina, kad tabakas išlaikytų atitinkamą drėgnumą ir pan. Malonus tabako gaminio kvapas panaikina kartų skonį ir aštrų kvapą, įkvepiamas dūmas tampa švelnesnis, o tai iš esmės slopina natūralų kvėpavimo takų „įspėjimą“, kad rūkymas yra pavojingas. Priedai pagerina ne tik tabako gaminių išvaizdą, bet suteikia dūmams baltą spalvą, kuri klaidina mūsų pasąmonę dėl dūmų „nekaltumo“. Galų gale tabako gaminių patrauklioji pusė skatina nerūkančiuosius pradėti rūkyti, o rūkalius neatsisakyti savo įpročio. Tyrimais įrodyta, kad tabako priedų degimo procese susidaro kenksmingos
medžiagos. Tyrimai atlikti su kiekvienu priedu atskirai, tačiau neigiamas poveikis gali būti dar didesnis, nes neįmanoma nustatyti visų šių priedų poveikio kartu, įskaitant ir nikotiną.

Kaip įveikti rūkymo badą?
Mesti rūkyti nėra lengva, bet jeigu viską darysite palaipsniui, gali būti lengviau. Vienas iš svarbiausių dalykų, norit sėkmingai atsikratyti šio įpročio – reikia tikrai to norėti. Pažymėkite priežastis, dėl kurių norėtumėte tai padaryti. Tai bus jūsų kontrolinis sąrašas. Kelias ateinančias
savaites laikykite jį po ranka.


Kaip ištverti pirmąsias dienas be cigaretės? Įprotis rūkyti paprastai būna susijęs su tam tikru laiku ir aplinkybėmis – pirmoji dienos cigaretė, bendravimas su rūkančiais draugais, rūkymas geriant kavą arba arbatą. Todėl norėdami nutraukti ryšį tarp tam tikros situacijos ir rūkymo, turite pakeisti savo įpročiu.

Pavyzdžiui:
• jeigu vos atsibudę ryte esate įpratę iš karto parūkyti, vietoje to verčiau
eikitės į dušą;
• jeigu mėgstate rūkyti gerdami kavą arba arbatą, vietoje jų gerkite pieną,
vandenį arba kokį nors gaivųjį gėrimą (kuriame nėra daug cukraus);
• jeigu mėgstate rūkyti kalbėdamiesi telefonu, perkelkite peleninę į kitą vietą;
• jeigu mėgstate parūkyti pavalgę, pamėginkite po valgio išsivalyti dantis arba pakramtyti becukrės kramtomosios gumos;
• bandant mesti rūkyti gali būti sunku, jeigu bendraujate su kitais rūkančiaisiais, todėl pirmosiomis savaitėmis reikėtų tokių situacijų vengti.

Patarimai, kurie turėtų padėti vėl nepradėti rūkyti


Ką daryti:
• Būkite pozityvūs. Bus akimirkų, kai jausitės pavargę ir bepasiduodą. Jeigu taip atsitiktų, prisiminkite, kiek jau spėjote pasiekti ir, kodėl metėte rūkyti. Jeigu neprarasite ryžto, pagunda užsirūkyti praeis.
• Būkite užsiėmę. Jeigu pradėsite nuobodžiauti, rūkymas gali pradėti atrodyti jums kur kas svarbesnis, negu yra iš tikrųjų.
• Išmokite atsipalaiduoti ir su stresu susidoroti nerūkydami. Pasistenkite kiekvieną dieną rasti bent kelias minutes ramybės ir tylos sau. Gali padėti net ir gilus kvėpavimas.
• Daugiau judėkite. Net ir trumpas pasivaikščiojimas gali suteikti energijos ir padėti užmiršti apie cigaretes.
• Kaip nors pasilepinkite. Už sutaupytus pinigus nusipirkite sau dovaną, nes tiek laiko ištvėrėte nerūkę.
• Nepiktnaudžiaukite alkoholiu – jis gali neigiamai paveikti jūsų valią.
• Būkite atsargūs. Praėjus pirmosioms kelioms savaitėms, ypač jeigu mesti rūkyti jums buvo ne taip jau ir sunku, žmonės gali užmiršti, kad jūs neberūkote ir jūsų nebeskatinti. Nepraraskite ryžto ir neužsimirškite, kad pagunda jūsų nenugalėtų.


Ko nedaryti:
• Neapgaudinėkite savęs. Mėgiamiausi saviapgaulės būdai: „nuo vienos cigaretės nieko neatsitiks“ arba „surūkysiu tik vieną, idant įrodyčiau, kad galiu laiku sustoti“. Jeigu kiltų tokių minčių, pripažinkite, kad tik ieškote preteksto užsirūkyti ir joms nepasiduokite.
• Nesileiskite rūkančių draugų įkalbamas kartu parūkyti.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė