GRUZDŽIŲ LOPŠELYJE-DARŽELYJE „PURIENA“ „PELĖDŽIUKŲ“ GRUPĖJE SVEIKOS MITYBOS UŽSIĖMIMAI

Gruzdžių lopšelyje-darželyje „Puriena“ „Pelėdžiukų“ grupėje vyko sveikos mitybos užsiėmimai. Mokymų metu vaikai buvo supažindinti su sveikatai palankiais  ir žalingais maisto produktais. Taip pat jie buvo mokami to, kas gali atsitikti, jeigu valgysime daug nesveiko maisto, kokios ligos gali užpulti. Vaikai žaidė su mitybos kamuoliu bei piešė ką valgyti sveika, o ką nesveika.

Sveika mityba – vienas svarbiausių sveikos gyvensenos veiksnių, tai įvairus ir tinkamai parinktas maistas, aprūpinantis organizmą būtinu angliavandenių, riebalų, baltymų, vitaminų ir mineralų kiekiu.
Daugiau nei pusė paros maisto davinio energijos turėtų būti gaunama valgant grūdinius produktus. Mėsa, žuvis, pienas ir jų produktai yra gyvūninių baltymų tiekėjai, o baltymai, ypač gyvūniniai, kurie yra pagrindinis nepakeičiamų amino rūgščių šaltinis, labai svarbūs organizmo augimui ir vystymuisi. Be to, pienas ir pieno produktai – pagrindinis baltymų ir kalcio šaltinis.

Būtina prisiminti sveikos mitybos ABC:

  1. Valgyti maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
  2. Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų ar bulvių.
  3. Kelis kartus per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių vietinių daržovių ir vaisių (nors 400 g per dieną).
  4. Mažinti riebalų vartojimą: gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keisti augaliniais aliejais ir minkštais margarinais, turinčiais nesočiųjų riebalų rūgščių.
  5. Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeisti ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
  6. Vartoti liesą pieną, liesus ir nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).
  7. Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus. Rečiau vartoti rafinuotą cukrų, saldžius gėrimus, saldumynus.
  8. Bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi būti didesnis kaip vienas arbatinis šaukštelis (5 g). Vartoti joduotą druską.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Indrė Budrevičiūtė