ŠALDYTOS UOGOS: NAUDINGA IR VERTINGA

By 2020-07-2027 sausio, 2021Aktualijos, Sveika mityba

* Užšaldymas – tai patogiausias būdas išsaugoti uogų mitybinę vertę. Užšaldyti ir laikyti uogas reikia ne mažesnėje kaip minus 18 ºC temperatūroje. Svarbi taisyklė – užšaldyti kuo greičiau, nes vitaminai ir mineralai nuskynus produktus greitai nyksta.
* Patogiausia nuplautas ir nusausintas uogas paskleisti šaldiklyje plonu sluoksniu, o po 15-30 min. suberti į tam skirtą maišelį ar dėžutę. Kai užšaldomas plonas sluoksnis, t. y. greitai, vandens molekulių kristalizacija vyksta lėtai, nesuplėšo ląstelių, todėl atšildytos uogos lieka sveikos, tinka puošimui.
* Nepatariama į šaldiklį dėti dėžučių ar maišelių su kambario temperatūros produktais, nes kol indelyje uogos sušals, praeis maždaug para, o dėl sparčios vandens molekulių kristalizacijos uogos sušals į gumulą. Kai norėsite atšildyti, praras savo formą. Užšaldant netinkamoje temperatūroje, ląstelėse susidaro stambūs vandens kristalai, suardomos ląstelių sienelės, prastėja produkto mitybinė vertė.
* Visiškai sušaldytas uogas patogiausia laikyti tik taroje, kuri tinkama šaldymui. Dažniausiai tokia tara būna pažymėta specialiu ženklu, snaige, reiškiančiu, kad ją galima dėti į šaldiklį. Jeigu vaisius, daržoves ir uogas šaldysite tam nepritaikytoje plastikinėje taroje, tuomet į maistą gali patekti sintetinės kenksmingos medžiagos.
* Šaldytas uogas laikykite hermetiškai uždaruose induose, polietileno ar folijos pakuotėse. Prieš užsandarinant pakuotę, būtina iš jos išspausti orą bei palikti 1 cm tarpą galimam produktų išsiplėtimui.
* Užšaldymui tinka visos uogos, tačiau jos turi būti perrinktos, sveikos.
* Atšildant uogas svarbu laikytis pagrindinės taisyklės: atšildyti jų tiek, kiek planuojama suvartoti per kartą. Pakartotinai užšaldyti jau atšilusių uogų neleidžiama, nes atšildžius pagreitėja mikrobiologiniai procesai, tokie produktai gali tapti nesaugūs. Atšildymas gali būti vykdomas originalioje pakuotėje laikant šaldytuve, be to, galima pasinaudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo funkcija ar atšildyti laikant kambario temperatūroje.
* Šaldytos uogos turėtų būti suvartojamos per sezoną iki kitų metų derliaus.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė