„SPORTAS, ŠYPSENA, MANKŠTA – MANO DRAUGAS VISADA“ – TAIP AKTYVIAI VASARĄ PASITIKO KUŽIŲ LOPŠELIO DARŽELIO „VYTURĖLIS“ IR BUBIŲ DARŽELIO VAIKAI

Sveikas vaikas – tai visų tėvų svajonė. Ar vaikas toks užaugs, priklauso nuo suaugusiųjų – kokias sąlygas vaikui augti ir vystytis jie sudarys. Vaiko organizmą labai stipriai veikia jam skiepijamas gyvenimo būdas bei aplinka, kurioje auga. Tad jei norime matyti sveikus ateities vaikus – jau dabar turime įkvėpti jiems noro būti sveikiems. COVID-19 pandemijos metu vaikai negalėjo lankyti darželio, treniruočių ar žaisti lauke, todėl sugrįžus į darželius būtina sistemingai jiems suteikti  fiziškai aktyvių veiklų.
Tad kartu su sveikatos specialiste vaikai rytais darė ryto mankštelę, o atšilus orams išbėgo į lauką pažaisti įvairiausių žaidimų ir sudalyvauti sporto varžybose. Sportinėse rungtyse vaikai  dalyvavo grupėmis pasiskirstę į komandas, todėl laikantis visų rekomendacijų estafečių rungtyse žaidė ir didesnių ir mažesnių vaikų grupės skirtingu laiku. O rungtys buvo įvairios nuo šuoliukų, virvės tempimo, šliaužimo tuneliais, bėgimo aplink lankus, aplink stovelius iki komandinio žaidimo su „parašiutu“ ir kamuoliukais.
Įvairios mokslinės studijos teigia, kad fiziniai pratimai gali nulemti ilgesnį ir ramesnį miegą. Moksliniai tyrimai patvirtina, kad fiziniai pratimai ne tik pagerina kraujotaką, medžiagų ir deguonies apykaitą organizme, bet ir padidina jautrumą streso hormonui kortizoliui (antinksčių hormonui), kuris gali tiesiogiai daryti įtaką miegui.
Fizinis aktyvumas taip pat užtikrina limfinės sistemos aktyvumą. Kūnas turi apie 500 limfinių mazgų. Tai nedideli specifinio audinio mazgeliai, kurie neutralizuoja ir šalina medžiagų apykaitos produktus. Bet limfiniai mazgai vieni be kaimyninių raumenų negali sėkmingai jų pašalinti. Kai fizinio aktyvumo metu raumenys susitraukia, jie padidina spaudimą limfagyslėms ir limfiniams mazgams, taip pagreitindami limfos tėkmę visoje sistemoje. Pagerėjusi limfos cirkuliacija yra svarbi baltųjų kraujo kūnelių gamybai ir geresniam limfos drenažui. Vidutinio ar didelio intensyvumo pratimai gerai stimuliuoja imuninę sistemą, skatindami mūsų kūną intensyviai gaminti baltuosius kraujo kūnelius: neutrofilus, aktyvuoja imunoglobulinų gamybą. Šis poveikis išlieka iki 3 valandų. Kuo daugiau aktyvių baltųjų kraujo kūnelių mūsų kraujotakoje, tuo mažiau bakterijų, grybelių ir virusų pakliūva į mūsų organizmą per natūralius organizmo „vartus“. Geriausias būdas to pasiekti –  reguliari, intensyvi fizinė veikla (nepriklausomai nuo jos rūšies), kuri priverčia gerokai suprakaituoti, sunkiai kvėpuoti, odą – ryškiai paraudonuoti, o ir širdį – tankiai plakti (bent jau 2 kartus dažniau nei ramybės būklėje).
Taigi, suintensyvėjusi kraujotaka ir kiti biocheminiai mechanizmai stimuliuoja imuninę sistemą. Tyrimai rodo, kad kasdieniai vidutinio intensyvumo pratimai, trukę nuo 12 iki 15 savaičių, sumažino sergamumą viršutinių kvėpavimo takų ligomis nuo 25 iki 50 proc., palyginti su fiziškai pasyviais asmenimis. Net įvairios žaizdos gyja greičiau ir geriau. Tad galima patvirtinti seną posakį, kad nėra jokio maisto papildo ar vaisto, kuris pakeistų fizinį aktyvumą, bet fizinis aktyvumas gali sėkmingai pakeisti daugelį vaistų.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Edita Čalnarė

http://www.smlpc.lt/media/file/Lankstinukai