BIČIŲ MEDUS IR NAUDA ŽMOGAUS ORGANIZMUI

By 2020-03-0927 sausio, 2021Aktualijos, Sveika mityba

Senovės lietuviai sakydavo, kad medus – ne tik maistas, bet ir vaistas. Šiandien jo naudą sveikatai patvirtina ir mokslas, todėl šiuolaikinė apiterapija įvardija antibiotinį, imunomoduliacinį, regeneracinį, antitoksinį, antioksidacinį, fiziologinį, dietinį ir t.t. medaus poveikį.

Medaus sudėtis. Meduje yra apie 19 proc. vandens ir 81 proc. sausų medžiagų. Daugiausia medus turi angliavandenių. Didžiausią angliavandenių dalį sudaro gliukozė ir fruktozė. Meduje invertuotų cukrų, t.y. gliukozės ir fruktozės kiekis priklauso nuo to, iš kokių augalų surinktas medus. Pavyzdžiui, grikių meduje invertuoto cukraus yra apie 71,4 proc., viržių – 73,8 proc., liepų – 74,7 proc. Gliukozė iš virškinamojo trakto patenka tiesiai į kraują, o fruktozė virsta gliukoze. Šie angliavandeniai, patekę į žmogaus organizmo audinius, tampa pagrindiniu energijos šaltiniu.


Meduje yra žmogaus organizmui reikalingų mineralinių medžiagų: geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio, vitaminų BI; B2, Bfi, C, PP ir pantoteno rūgšties.

Dėl medaus sudėtyje esančių įvairių skirtingų medžiagų, jis yra tiesiog nepakeičiamas produktas, norint pagerinti protinę veiklą ir darbingumą. Normalizuoja daugumos organizmo sistemų veiklą, ypač kraujotakos ir virškinamojo trakto sistemas. Sunku būtų rasti geresnę priemonę, stiprinančią imuninę sistemą ir organizmo atsparumą ligoms, krūviams ir stresams. Vitaminai įeinantys į medaus sudėtį, didina organizmo atsparumą įvairioms infekcijoms. Dėl jame esančios gliukozės ir fruktozės, kurias lengvai įsisavina kepenys, ji tampa tiesiog nepakeičiamu produktu, sergant kepenų ligomis. Medus stimuliuoja smegenų veiklą, gerina atmintį, miego kokybę ir raminančiai veikia nervų sistemą.

Patarimai medaus vartotojams
Suaugęs žmogus per dieną gali suvalgyti 60-90 gramų medaus. Bitininkystės produktus (bičių duonelę, žiedadulkes, bičių pienelį, pikį) reikia vartoti 1-3 mėnesių periodais, o medų vietoj cukraus galima vartoti visą laiką, žinoma, nepadauginant.

Nepirkite medaus gatvėse ir iš neaiškių asmenų. Daugiausia garantijų jeigu medų pirksite iš žinomo bitininko. Jeigu perkate medų prekyvietėse įsitikinkite, kad prekiautojas turi bityno pasą, kuriame surinktas medus.
Šviežias natūralus medus skystas būna ne daugiau kaip 3 mėnesius, po to susikristalizuoja.
Per vieną minutę įkaitinto iki +75º C ir aukštesnės temperatūros medaus antibiotinis veikimas staigiai sumažėja, pakinta ir maistinė vertė.
Perkant medų reikėtų atkreipti dėmesį į medaus spalvą, kvapą ir skonį. Žiūrėti, kad medus nebūtų suputojęs, masėje esantys burbuliukai ar rūgštokas skonis parodo, kad medus gali būti surūgęs.
Šviežią medų geriausia išpilstyti į švarius, sausus stiklainius ir sandariai uždaryti plastmasiniais ar metaliniais dangteliais, kad neišgaruotų aromatinės medžiagos ir medus iš aplinkos neprisigertų drėgmės.
Medų reikia laikyti tamsioje, vėsioje (iki +10ºC temperatūros) patalpoje arba šaldytuve. Jo negalima laikyti šviesoje, ant palangės ar stalo, kur kaitina saulė.

Medaus produktai
Bičių pikis (propolis) – tai bičių surinkti ir perdirbti lapuočių ir spygliuočių medžių sakai ir dervinės išskyros. Tai natūrali augalinės ir gyvulinės kilmės biologiškai aktyvių medžiagų visuma, skirtingais duomenimis, pikį sudaro nuo 180 iki 300 aktyvių komponentų. Bičių pikis tai tamsiai žalsva, rusva ar gelsvai, į dervą panaši medžiaga. Kuo pikis senesnis, tuo jo spalva darosi tamsesnė. Bičių pikis turi specifinį kvapą, kuris primena trintų spyglių, melisos, medaus, tuopos kvapą. Veiksmingas gydomąsias savybes pikis išsaugo net iki 10 metų. Pikio veikimo spektras yra gana platus: antimikrobinis (žudančiai veikia net 100 mikrobų), antivirusinis, antigrybinis, priešuždegiminis, vietinis antestezuojantis, antioksidacinis ir biostimuliuojantis. Dėl šios priežasties, rekomenduojama bičių pikį naudoti ypač atsakingai.

Žiedadulkės – tai bičių surinktos žiedadulkės, kurios būna geltonos, smėlio,
oranžinės, žalsvos spalvos. Kvapas specifinis, skonis rūgščiai saldus gali būti ir silpnai kartokas. Žiedadulkės labai vertingas produktas, kadangi jas
sudaro organiniai ir mineraliniai komponentai, yra pilnaverčių baltymų, 5-7 kartus daugiau aminorūgščių negu jautienoje ir kiaušiniuose. Žiedadulkėse yra nemažai vitamino C ir rutino, kurie didina viso organizmo kraujagyslių, o ypač kapiliarų atsparumą. Žiedadulkėse yra ir kitų vitaminų: B1, B2, B5, B6, PP, E, biotino ir folinės rūgšties. Jie stiprina nervų sistemą, skatina kraujo gamybą. Žiedadulkėse yra kalio (400 mg/100 g). Kalis gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nemažai yra fosforo ir magnio, kurie reguliuoja medžiagų apykaitą, atpalaiduoja kraujagyslių spazmus, o geležis, cinkas ir kobaltas padeda kovoti su mažakraujyste.

Bičių duona – tai bičių surinktas ir suneštas į akutes medaus ir žiedadulkių mišinys, kuriame yra daug bičių organizmo liaukų gaminamų sekretų, kurių dėka duonoje vyksta fermentaciniai procesai. Bičių duonelė tai rudos
spalvos, salsvo, rūgštelėjusio arba karstelėjusio skonio rutulėliai. Bičių duonoje yra baltymų, angliavandenių, riebalų, mineralinių medžiagų, vitaminų, mikroelementų, fermentų, hormonų. Bičių duona savo chemine sudėtimi yra geriausias ir vertingiausias bičių produktas. Bičių duonelę lengvai įsisavina žmogaus organizmas, tačiau paros norma turėtų būti ne didesnė kaip 20 gramų. Iš daugelio mineralinių medžiagų bičių duonelėje
daugiausia yra geležies, kobalto, fosforo ir kalcio. Bičių duonelės vitaminų sudėtis yra analogiška žiedadulkėms, tačiau bičių duonelėje yra didesnis vitamino K kiekis ir žymiai mažesnis vitamino E kiekis. Tyrimai parodė, kad bičių duonelė, skirtingai nuo medikamentų, neturi nepageidaujamo ar
toksinio poveikio. Joje esantis mažas vitamino E ir estrogenų kiekis suteikia galimybę ją profilaktiškai vartoti įvairaus amžiaus žmonėms ir net vaikams. Alergijos atvejai bičių duonelei labai reti. Bičių duonelė rekomenduojama asmenims, sergantiems mažakraujyste, hepatitu, cukriniu diabetu, virškinamojo trakto, ypač žarnyno (fermentiniai kolitai, enterokolitai, lėtiniai viduriųužkietėjimai) ligomis.


Bičių pienelis – bičių darbininkių žandų ir ryklės liaukų sekretas, kuris yra skirtas bitės motinėlės ir lervučių maitinimui. Tai rūgštoka, baltai gelsva tyrelė. Bičių pienelis – koncentruota, biologiškai aktyvi medžiaga.

Sveikatai stiprinti ir profilaktiškai reikia naudoti tik natūralų kokybišką medų. Jis turi būti reikiamos konsistencijos, gero skonio, be pašalinių kvapų. Išsamiau apie medaus ir jo produktų naudą papasakos apiterapeutai.