BURNOS HIGIENOS MOKYMAI ŠIAULIŲ R. KAIRIŲ LOPŠELYJE-DARŽELYJE ,,SPINDULĖLIS“

Dantis valomės siekdami skirtingų tikslų – turėti gražią šypseną, baltus dantis, kad iš burnos sklistų malonus kvapas. Valant pašalinamos dantų apnašos, kuriose kaupiasi bakterijos ir kurios yra pagrindinė dantenų uždegimų ar dantų gedimo priežastis. Burnoje esančios bakterijos mėgsta cukrų ir skaido jį, sudarydamos rūgštis, kurios mažina dantų emalyje kalcio bei fosforo santykį, suardo jį, dėl ko susidaro palankios sąlygos dantų ėduonies vystymuisi. Ypač pavojinga, kai rūgštys kaupiasi ant danties paviršiaus po apnašomis.
Kad išvengtume dantų ėduonies būtina – taisyklinga burnos higiena:
•      Dantys valomi 2–3 minutes, sukamaisiais ir šluojamaisiais judesiais, skaičiuojant judesius – po 8–10 judesių vienai dantų porai.
•      Dantys valomi mažiausiai 2 kartus per dieną: ryte ir vakare.
•      Svarbus tinkamas dantų pastos ir šepetėlio parinkimas, tarpdančių valymas siūlu.
•      Dantų šepetėlio keitimas kas 2–3 mėnesius ir reguliarus lankymasis pas odontologą.
Vaikų burnos sveikatos priežiūros įpročius formuoti reikėtų pradėti išdygus pirmajam dantukui – tėveliai turėtų patys valyti vaikui pirmuosius dantukus. Paaugus vaikui, būtina mokyti du kartus per dieną maždaug po dvi minutes dantų šepetėliu ir pasta valyti dantis. Geriausia vaikui pirkti minkštą arba labai minkštą dantų šepetėlį su maža galvute ir patogia rankena, o dantų pastą rinktis pagal vaiko amžių. Naudingiausios yra dantų pastos su fluoru – tai patvirtinta ilgamečiais tyrimais. Vaikiškose pastose fluoro yra mažiau nei skirtose suaugusiesiems ir jas naudoti yra visiškai saugu. Pasta su fluoru netinka, jei geriamajame vandenyje yra per didelis fluoro kiekis.
Lapkričio – vasario mėnesiais Šiaulių r. Kairių lopšelyje-darželyje ,,Spindulėlis“ visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Gudručių grupės vaikus  mokė burnos higienos įgūdžių. Nuo pirmos pamokėlės iki paskutinės vaikai padarė pastebimą pažangą ir savo dantukus valo atsakingiau, kruopščiau, žino dantų plovimo naudą dantų ir burnos sveikatai. Baigiamojo užsiėmimo metu grupės vaikai apibendrino dantukų priežiūros taisykles, buvo apdovanoti dantų valymo kalendoriais ir šepetėliais, kad dantų plovimas tęstųsi ir namuose, juk dantis reikia valyti ir prižiūrėti kasdien. Nuo kovo mėnesio iki pat vasaros burnos higienos mokymai vyks Smalsučių grupės vaikams. Užsiėmimų akimirkos pavaizduotos nuotraukose.
Šiaulių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro
visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje,
Viktorija Tuzinienė

Parengta pagal:
www.smlpc.lt
www.siauliurvsb.lt