KURŠĖNŲ L/D ,,BURATINAS“, L/D „NYKŠTUKAS“, KURŠĖNŲ STASIO ANGLICKIO PROGIMNAZIJOJE POKALBIAI „KAS YRA MIKROBAI?“

Mikrobai lengvai plinta kosint, čiaudint, per vandenį ar maistą. Kiekvieną dieną tūkstančiai mikrobų patenka ant mūsų rankų, kuriuos pernešame ant kitų paviršių, taip pat galime perduoti kitiems liesdami. Rankų plovimas yra pagrindinė priemonė sumažinti mikrobų skaičių ant rankų, todėl plaunant jas – sumažėja rizika susirgti. Nors rankų plovimas su vandeniu pašalina nešvarumus, tačiau nepamirškite ir muilo, kuris nuplauna nematomus mikrobus ant rankų.
Kuršėnų l/d ,,Buratinas“, l/d „Nykštukas“ vaikams, Kuršėnų Stasio Anglickio progimnazijos mokiniams vyko pokalbiai: ,,Kas yra mikrobai?“. Vaikai sužinojo kas yra mikrobai, kaip jie plinta, kokias sukelia ligas. Taip pat sužinojo, kad mikrobai ne tik kenksmingi, bet ir yra naudingi mūsų organizmui. Su vaikais žiūrėjome filmuką apie tai, kaip mikrobai puola ir kaip nuo jų apsisaugoti, o mokiniai mokykloje imitavo čiaudulius ir sužinojo kaip mikrobai lengvai gali plisti, atliko užduotėlę, piešė savo mikrobus.
Moksliniais tyrimais yra nustatyta, kad rankos yra vienas svarbiausių rizikos veiksnių pernešant mikroorganizmus nuo vieno asmens kitam. Rankų odos raukšlėse, po nagais gali kauptis ir daugintis įvairūs mikroorganizmai, kurie tampa užkrečiamųjų ligų priežastimi.
Mokyklos neišvengiamai gali būti kenksmingų mikrobų, kurie lytėjimo keliu plinta nuo vieno vaiko kitam, prieglobstis(durų rankenos, turėklai, klasės suolai, palangės…).
Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, rankų plovimas su muilu yra vienas pigiausių ir efektyviausių būdų apsisaugoti nuo užkrečiamų ligų. Mokslininkai nustatė, kad plaunant rankas su muilu nuo jų pašalinama apie 95 proc. žmogui pavojingų bakterijų ir virusų. Svarbu žinoti, kad neplautomis rankomis negalima liesti ne tik burnos, bet ir nosies ar akių gleivinių, nes taip galima užsikrėsti įvairiomis infekcijomis. Žarnyno užkrečiamosios ligos dar vadinamos „nešvarių rankų“ ligomis (šigeliozė, hepatitas A, rotavirusinė bei norovirusinė infekcija), nes jos nesunkiai gali būti perduodamos net paspaudžiant ranką, kadangi jų sukėlėjai gali išgyventi ant rankų net kelias valandas.
Mikrobai – vienaląsčiai organizmai, kurių dauguma yra naudingi, tačiau kai kurie iš jų sukelia ligas ir negalavimus. Viena iš pagrindinių sričių, kurioje mikrobai naudingi – maisto pramonė. Sūris, duona, jogurtas, šokoladas, actas gaminami augant mikrobams. Šių produktų gamybai naudojami mikrobai sukelia cheminį pokytį, kuris vadinamas fermentacija. Daugeliu atvejų natūrali mūsų organizmo flora (mikrobai) padeda užkirsti kelią kenksmingų mikrobų augimui pati sudarydama kolonijas ir nepalikdama vietos žalingiems mikrobams.

Naudingi mikrobai
Mikrobų randama visur ir kai kurie yra visiškai nepavojingi, bet netgi ir naudingi. Kai kurie mikrobai naudojami maisto pramonėje

  • Mielės Saccharomyces cerevisiae yra naudojamos duonos gamyboje.
  • Rizobakterijų yra dirvoje. Jos padeda augalams pasisavinti vandenį ir maisto medžiagas iš dirvožemio.
  • Laktobakterijos naudojamos jogurto gamyboje.

Be šių mikrobų būtų gan sunku gyventi.

Žalingi mikrobai
Deja, yra keletas mikrobų, kurie gali būti maiste, ypač neišvirtoje ar nepakankamai apdorotoje mėsoje, ir kai kurie mikrobai net itin žalingi. Tokie mikrobai gyvena gyvulių žarnyne ir jokios žalos gyvuliams nedaro, tačiau patekę į aplinką, o vėliau į žmogaus organizmą – gali sukelti labai sunkias ligas!!!

  • Salmonela, E. coli ir Kampilobakterijos dažniausiai aptinkamos ant neapdorotos mėsos ir patekę į žmogaus organizmą gali sukelti viduriavimą, pykinimą, karščiavimą ir pan.

Be bakterijų, panašius simptomus gali sukelti ir virusai, pvz. Noravirusas. Šis virusas dažniausiai plinta per nešvarų vandenį ar maistą, todėl lengvai perduodamas iš žmogaus žmogui!

Kiti mikrobai
Yra daug mikrobų, kurie nėra žalingi sveikatai, bet sukelia maisto irimą, puvimą ir pan.

  • Grybelis Rhizopus stolonifer sukelia pelėsio augimą ant duonos.
  • Bakterija Pseudomonas sukelia mėsos spalvos pakitimus.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, E. Vaznienė

Parengta pagal:    
https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/pasauline-ranku-higienos-diena-plauk-rankas-saugok-gyvybes
;
http://www.hi.lt/lt/mokytojams-ir-mokiniams.html