PAMOKĖLĖS IKIMOKYKLINUKAMS APIE GRIPO BEI PERŠALIMO VENGIMO BŪDUS

By 2020-01-2120 balandžio, 2023Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Keičiantis orams, vaikams sugrįžus į klases, vis dažniau aplink save išgirstame ir pamatome šniurkščiojančių, kosėjančių, užkimusių ar kitaip peršalimo ligų kamuojamų žmonių. Sergančius vargina perštinti gerklė, sloga, karščiavimas, pakilusi temperatūra, galvos ar raumenų skausmai. Užsikrečiama oro lašeliniu būdu čiaudint, kosint. Neretai peršalimą žmonės painioja su gripu.  Peršalimas – tai užkrečiama virusinė viršutinių kvėpavimo takų infekcija ( nosies ir gerklės). Tai viena dažniausių ligų, kuri nėra pavojinga ir praeina per 3-7 dienas. Specifinio gydymo peršalimo ligoms nėra. Virusų sukeltoms ligoms gydyti antibakteriniai preparatai neveiksmingi, dėl to antibiotikų peršalus vartoti nereikia, galima malšinti tik simptomus – galvos, gerklės skausmą, nosies užgulimą.  Tuo tarpu gripas – tai ūmi kvėpavimo takų infekcija, kuri plinta oro – lašeliniu būdu ir yra pavojinga dėl sukeliamų komplikacijų. Gripui būdinga aukšta temperatūra, šaltkrėtis, galvos, raumenų skausmas, bendras silpnumas, staigi ligos pradžia. Peršalus šių simptomų gali ir nebūti, arba būti labai lengvi. Skiepų nuo peršalimo ligų nėra, dėl to svarbu nuolat stiprinti imunitetą, sveikai ir reguliariai maitintis, pakankamai ilsėtis, vengti streso, sportuoti, vilkėti natūralaus pluošto drabužius, kurie išgarina drėgmę ir išlaiko kūno šilumą. Tuo tarpu nuo gripo bei jo komplikacijų (pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kitų)  efektyviausiai  apsaugo sezoniniai gripo  skiepai. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo sezonui. Pasiskiepyti nuo gripo Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja daugumai žmonių, o ypač šiems rizikos grupių asmenims:

  • 65 m. ir vyresniems asmenims;
  • nėščiosioms;
  • asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.


Sausio mėnesį daug dėmesio skirta gripo ir peršalimo profilaktikai, bei teisingam požiūriui į antibiotikų vartojimą susirgus peršalimo ligomis. Drąsučių mokyklos darželio ir Daugėlių lopšelio – darželio auklėtiniams vyko pamokėlės apie gripo bei peršalimo vengimo būdus. Ugdytiniai klausėsi pasakos apie nedorėlį gripą. Pasakos turinys pasakoja apie tai kaip galima išvengti gripo, kad gripas gali lengvai keliauti per nosytes, burnytes ir rankytes. Visuomenės sveikatos specialistė priminė, kad žiemą reikia šiltai rengtis, nepamiršti užsidėti kepurę, šaliką ir pirštines, sveikai maitintis, daug judėti. Buvo paminėtas čiaudėjimo ir kosėjimo etiketas bei svarbiausios prevencinės priemonės padedančios apsisaugoti. Auklėtiniai noriai atliko eksperimentą su vandeniu ir muilu, bei“Bag of Germs” maišelio pagalba galėjo pamatyti kiek daug nematomų mikrobų slepiasi ant rankų. Ištyrinėjus mikrobus visi mokėsi taisyklingai plauti rankytes bei išbandė dezinfekcinį rankų skystį ir suprato jo naudą.
Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad norint apsisaugoti nuo peršalimo ligų ir gripo būtina:

  • dažnai plauti rankas;
  • pasiskiepyti;
  • vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;
  • vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;
  • kosint ir čiaudint prisidengti burną, naudoti vienkartines servetėles.
  • neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;
  • gerai vėdinti patalpas, jas dažnai valyti drėgnu būdu.
  • susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.
  • stiprinti organizmą visus metus, sportuoti, vengti streso, tinkamai maitintis.

Parengė visuomenės sveikatos specialistė,
vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje,
Martyna Kubilienė