UŽSIĖMIMAS APIE PSICHOAKTYVIŲJŲ MEDŽIAGŲ PREVENCIJĄ GINKŪNŲ BIBLIOTEKOJE

By 2023-05-311 birželio, 2023Aktualijos, Psichoaktyviosios medžiagos

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės, vykdančios visuomenės sveikatos stiprinimą, vyko į Ginkūnų biblioteką, kurioje vyko užsiėmimas apie psichoaktyvių medžiagų prevenciją, ypatingas dėmesys skirtas elektroninėms cigaretėms. Šis susitikimas skirtas pasaulinei dienai be tabako minėti, kuri yra gegužės 31-ąją. Susirinko nemažas būrys dalyvių – vaikų, paauglių bei suaugusiųjų.

Susitikimo metu buvo pateikta statistika ir mokslu grįsta informacija apie elektroninių cigarečių žalą žmogaus organizmui, ypač jaunam žmogui. Taip pat, paneigti mitai apie tabako žalos mažinimą, pakeičiant žalingą rūkymą į taip pat sveikatai žalingų nikotino turinčių elektroninių cigarečių, bedūmių ar kaitinamųjų tabako gaminių vartojimą. Reikia pabrėžti, kad ši koncepcija nėra pagrįsta nepriklausomais moksliniais tyrimais.

Lietuvoje elektroninių cigarečių vartojimas stipriai išaugo paauglių tarpe, daugelis jų – anksčiau visiškai nerūkę – ir yra vienas didžiausių Europoje. 2019 m. vykdyto Alkoholio ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo Europos mokyklose (ESPAD) tyrimo duomenimis, Lietuvoje elektronines cigaretes bent kartą gyvenime bandė vartoti 65 proc. 15-16 m. mokinių.

Pagrindinė priežastis, kodėl jauni vartotojai pabando elektronines cigaretes yra skoniai. Kvapiosios medžiagos užmaskuoja neigiamą nikotino poveikį, palengvindamos tolesnį jo vartojimą, vedantį į priklausomybę.

2019 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose stebėti nauji elektroninių cigarečių paaugliams sukeliami ūmūs ir grėsmingi plaučių pažeidimo atvejai (angl. EVALI), kuomet progresuojantis dusulys, kosulys, dusulys fizinio krūvio metu, krūtinės skausmas buvo lydimi kitų organų pakenkimų: ūminiu pilvo ir krūtinės skausmais, pykinimu, vėmimu, karščiavimu, nuovargiu, kūno svorio netekimu. Įtarta, kad šių būklių atsiradimą galimai nulėmė elektroninių cigarečių vartojimas. Nors nerimaujama dėl trumpalaikio elektroninių cigarečių poveikio paaugliams, ypač atsižvelgiant į sunkias ligas ar net mirtis, kurias sukelia EVALI, taip pat yra pagrindo susirūpinti dėl galimo ilgalaikio jų poveikio sveikatai.

Visuomenės sveikatos biuro specialistės kartu su susitikimo dalyviais atliko praktines užduotis, kurios orientuotos į vaikų ir jaunimo neigiamų nuostatų rūkymo klausimu formavimą bei informavimą apie šio įpročio žalą.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė