AKCIJA MININT TARPTAUTINĘ MOTERŲ SVEIKATOS GERINIMO DIENĄ

Gegužės 28-oji – Tarptautinė moterų sveikatos gerinimo diena. Šią dieną moteris siekiama informuoti apie dažniausiai pasitaikančias ligas, skatinti profilaktiškai tikrintis sveikatą, sveikai maitintis ir gyventi aktyviai. Didelę grėsmę moterų sveikatai kelia klastinga ir sunki liga – krūties vėžys.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure, minint šią dieną, vyko akcija Šiaulių rajono moterims, norint dar kartą priminti apie būtinybę pasitikrinti dėl krūties vėžio.

Krūties vėžys. Šis vėžys yra dažniausiai moterimis nustatomas piktybinis navikas Lietuvoje ir kitose šalyse. Būtent nuo šios vėžio rūšies miršta daugiausiai moterų. Jei piktybinis mazgelis krūtyje dar labai nedidelis, jis nesukelia jokių simptomų, neapčiuopiamas pirštais. Tokie nedideli neapčiuopiami mazgeliai gali būti aptikti tik atliekant mamografiją ar krūties echoskopiją. Kuo ankstyvesnės stadijos krūties vėžys aptinkamas, tuo geresni gydymo rezultatai. Laiku pastebėjus ligą, jai galima užkirsti kelią, nes daugiau kaip 95 proc. moterų, sergančių pirmos stadijos krūties vėžiu, visiškai išgydomos. Todėl labai svarbu kuo anksčiau diagnozuoti ligą ir pradėti gydymą. Akcijos metu moterims buvo imamas kraujas dėl krūties vėžio žymenų.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės biuro sveikatos specialistai kviečia moteris rūpintis savo sveikata, nedelsti ir dėl vėžio ir širdies prevencinių programų kreiptis į savo šeimos gydytoją!

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė