GYDYTOJAS ĮSPĖJO APIE ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ ŽALĄ SVEIKATAI

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure lankėsi gydytojas toksikologas Robertas Badaras. Susirinkusiems gyventojams kalbėjo apie didžiausią nūdienos problemą –  elektronines cigaretes.

Dar vasario pabaigoje vyko nuotolinė dr. R. Badaro pamoka 7-10 klasių mokiniams iš viso rajono, o antrosios paskaitos klausėsi rajono mokyklų atstovai, sveikatos srities ir neformaliai su jaunimu dirbantys specialistai. Dr. R. Badaras pateikė mokslu patvirtintą informaciją apie elektroninių cigarečių žalą sveikatai ir paneigė mitą, jog tai yra „sveikesnė“ alternatyva klasikinėms cigaretėms.

Kodėl vaikai gali pradėti vartoti psichoaktyviąsias medžiagas?

Vaisių arba saldainių aromato priedai, el. cigarečių reklama, pasitelkiant įžymybes, sukuria naujovės įspūdį bei skatina jaunus žmones galvoti, kad el. cigaretės madingas, sveikatai saugus produktas. El. cigaretės ypač patrauklios vaikams ir paaugliams, dar nebandžiusiems tabako cigarečių, o dėl el. cigarečių rūkymo atsirandančios priklausomybės gali būti pereinama prie tabako cigarečių rūkymo arba kitų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo.

Galimi šalutiniai poveikiai vartojant el. cigaretes:
* Nemalonus pojūtis dėl sudirgintos burnos ir gerklės gleivinės.
* Padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, galvos skausmas ir svaigimas.
* Krūtinės skausmai, sausas kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, čiaudulys, peršalimo simptomai.
* Raumenų ir sąnarių skausmas.
* Virškinimo sutrikimai.
* Nemiga, nerimas, drebulys, nuovargis.
* Išsausėjusi oda, kiti nemalonūs simptomai.

Dr. R. Badaras pasakojo liūdnesnių istorijų iš savo darbo praktikos todėl sako, kad visi kiti anksčiau buvę „madingi narkotikai“ jau yra tik mohikanų reikalas, dabar visos svaiginimosi priemonės skysčių pavidalu pardavinėjamos socialiniuose tinkluose ir jomis pildomos elektroninės cigaretės, dažniausiai net pats pardavėjas nežino, kokią „Mendelejevo lentelę“ jam pavyko sumiksuoti. Dabar dažniausia į ligoninę pakliūva 14-17 metų jaunuoliai.

Gydytojas įspėjo, kad po 10-20 metų turėsime tragiškas pasekmes, tad jau šiandien turime imtis veiksmų ir stabdyti elektroninių cigarečių vartojimą.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė