KAIP IŠVENGTI TRAUMŲ ŽIEMOS METU?

Kai žiema užklumpa netikėtai, gatvės ir šaligatviai pasidengia ledu, padaugėja ir traumų. Paslydę ant slidaus paviršiaus žmonės susilaužo galūnes: rankas, kojas, kartais nukenčia ir galva ar stuburas. Kodėl traumos pavojingos vyresnio amžiaus žmonėms, ar įmanoma jų išvengti, kaip reikėtų stiprinti organizmą, kad kaulai būtų tvirtesni?

Vyresnio amžiaus žmonės neretai serga kaulu išretėjimu arba osteoporoze, kuomet dėl kaulų trapumo net ir be didelės traumos įvykta sudėtingi riešo, dubens, klubų sąnarių kaulų lūžiai. Ypatingai pavojingi šlaunikaulio kaklelio lūžiai, kuriuos tenka operuoti, vėliau seka sudėtingas ir ilgas pooperacinis periodas, nes pacientai negali ilgą laiką vaikščioti. Dėl ilgalaikio nejudėjimo galimos pavojingos plaučių komplikacijos, padidėja kraujo krešulių susiformavimo rizika, kas gali būti ir staigios mirties priežastimi.

Dažniausiai žiemą lūžta rankos, ypatingai riešai, nes žmogus griūdamas pirmiausia remiasi riešu. Kaip žinia, riešo sąnarys santykinai mažas su kitais galūnių sąnariais ir tenkantis kūno svoris su griuvimo jėga neretai lemia būtent šios srities kaulų lūžius. Taip pat dažnos čiurnų sąnarių, galvos traumos, slidininkams – kelių, snieglentininkams – riešų traumos.

Pirmoji pagalba patyrus traumą

Nugriuvus, šaldykite skaudamą vietą ledu 10-20 min., pakelkite galūnę, nesiremkite, atsargiai neperspaudžiant imobilizuokite elastiniu tvarsčiu. Jei tinimas didėja, galūnė deformuota, negalite minti, remtis  –  nedelsiant kreipkitės į gydytoją. Taip pat nedelsiant kreiptis į gydytoją būtina patyrus galvos traumą ir pastebėjus, kad vaikas ar suaugęs tampa vangus, vemia, pykina.

Nušalus galūnių pirštus, sušildykite, nuplaukite tekančiu kambario temperatūros vandeniu, atsargiai nusausinkite. Jei nejaučiate pirštų, atsirado pūslės, nedelsiant kreipkitės į gydytoją. Nudegus pirštus, nuplaukite tekančiu vandeniu, nudegimo vietą sutvarstykite sausu tvarsčiu. Didesni nei vieno delno dydžio nudegimai, nudegimai susiformavus pūslėms reikalauja skubios pagalbos sveikatos priežiūros įstaigoje.

Labai pavojingi sužeidimai šventiniu periodu neatsargiai naudojant fejerverkus, petardas. Galimi sudėtingi plaštakų pirštų sužalojimai, net galūnių nutraukimai reikalaujantys neatidėliotinos pagalbos ir dažnai pasibaigiantys skaudžiomis pasekmėmis.

Traumų prevencija:

Jeigu griūnate paslydę ant ledo, tai, jei tik įmanoma, atpalaiduokite galūnes, visą kūną ir griūkite ne ant ištiestų rankų, o pirmiausia tegul sugeria smūgį sėdmenys, šlaunys, tada pečiai. Šios žmogaus kūno vietos yra geriau apsaugotos minkštaisiais audiniais. Smakrą prilenkite prie krūtinės, kad apsaugotumėte galvą. Negriūkite ant ištiestų rankų, griūdami jas pakelkite! Venkite kelio dangos nelygumų ir kalnelių, žiūrėkite po kojomis ir neįsitempkite, nes jei teks griūti, tai geriau tai daryti atsipalaidavus.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kaip išvengti traumų žiemą:

  • Būkite dėmesingi ir atidūs lipdami laiptais, laikykitės už turėklų.
  • Būkite atidūs išeidami iš pastatų į lauką.
  • Iš viešojo transporto išlipkite atsargiai, laikykitės už turėklų.
  • Neskubėkite!
  • Avėkite tinkamus batus grubaus reljefo padu, venkite aukštakulnių. Patariama naudoti batų apkaustus. Juos lengva užsidėti ir nusiimti, jie beveik nepastebimi ant batų, o nusiėmus užima nedaug vietos.
  • Geriau eikite sniegu, o ne slidžiais šaligatviais.
  • Tamsiu paros metu būtinai dėvėkite atšvaitus. Juos seginčius pėsčiuosius vairuotojai pastebi anksčiau. Tai labai svarbu, kadangi slidžiose gatvėse automobilio stabdymo kelias daug ilgesnis.
  • Jeigu visgi paslydote ir krentate, reikia mokėti taisyklingai kristi. Patariama atsipalaiduoti, kadangi tuomet raumenys neįtempti ir kritimo smūgis švelnesnis.
  • Jei paviršius, kuriuo einate, labai slidus, išskleiskite rankas į šonus ir šliuožkite kojomis tarsi slidininkas.

Viena efektyviausių griuvimų profilaktikos priemonių – pusiausvyrą gerinantys pratimai, todėl labai svarbu reguliariai mankštintis. Svarbi gera fizinė kūno būklė, pakankamas fizinis aktyvumas, raumenų tonusas. Kaulus stiprina ašinis kūno apkrovimas, bėgimas, krepšinis, futbolas ir kt. sportas. Kaulams labai svarbus vitaminas D ir kalcis, kuris geriausiai įsisavinamas ašinės (viso kūno) apkrovos metu.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė