PIRMOSIOS PAGALBOS TEIKIMO MOKYMAI ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS DARBUOTOJAMS

Spalio mėnesį, Šiaulių rajono savivaldybės darbuotojams, vyko pirmosios pagalbos teikimo mokymai, kurių tikslas buvo, kad dalyviai įgytų praktinių įgūdžių teikiant pirmąją medicininę pagalbą. Mokymus vedė Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro sveikatos stiprinimo specialistė Viktorija Stazdinienė. Šiuos mokymus išklausė net 157 dalyviai.

Mokymų metu klausytojams buvo pateikta informacija apie gyvybei pavojingas situacijas: užspringimą, gausų kraujavimą, klinikinę mirtį. Buvo mokoma kaip atlikti pradinį gaivinimą, kaip naudotis automatiniu išoriniu defibriliatoriumi, kaip tinkamai naudoti turniketą, esant gausiam kraujavimui, taip pat kaip elgtis lūžus kaulams ar įvykus alerginei reakcijai ir anafilaksiniam šokui, ištikus insultui ar miokardo infarktui.

Svarbiausias tikslas, suteikiant pirmąją pagalbą, yra išsaugoti nukentėjusiojo ar ūmiai susirgusio žmogaus gyvybę. Svarbu atpažinti pavojingą būklę, iškviesti medikus (skambinti tel. 112), įvertinti pagrindines gyvybines funkcijas – sąmonę, kvėpavimą, širdies veiklą ir nedelsiant pradėti žmogų gaivinti, kol atvyks medikai.

Nuotraukos Zigmo Ripinskio

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė