INDIVIDUALI IR PROFESIONALI BURNOS HIGIENA: KĄ BŪTINA ŽINOTI?

By 2022-08-1213 kovo, 2023Aktualijos, Burnos sveikata

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) burnos sveikatą apibrėžia kaip būseną, kurioje nėra burnos ir veido skausmų, burnos ir gerklės vėžio, burnos infekcijos ir opų, periodonto ligų, ėduonies, dantų netekimo ir kitų ligų ar sutrikimų, kurie riboja asmens gebėjimą kramtyti, šypsotis, kalbėti ir trukdo psichosocialinei gerovei.

Burnos ertmės sveikatos stiprinimas bei išsaugojimas turėtų remtis šiais pagrindiniais principais:

  • Mažinti saldžių maisto produktų bei gėrimų vartojimą.
  • Kasdien valytis dantis su fluoro turinčia dantų pasta.
  • Vandens fluoravimas.
  • Reguliarūs dantų būklės patikrinimai.

Individuali burnos higiena – tai burnos ertmės priežiūra, kurią asmuo atlieka savarankiškai, naudodamas dantų šepetėlius, tarpdančių siūlus, krapštukus bei tarpdančių šepetėlius, dantų pastas, burnos ertmės skalavimo tirpalus. Dantų valymas laikomas pagrindiniu savęs priežiūros elgesiu palaikant burnos sveikatą, o dantų valymas du kartus per dieną yra socialinė norma. Blogi burnos higienos įpročiai skatina burnos infekciją, gali bloginti burnos sveikatą. Dantų šepetėlis, burnos skalavimo skystis, dantų siūlas, tarpdančių šepetėliai ir dantų pasta yra priemonės siekiant pašalinti bakterines dantų apnašas, padeda sumažinti ėduonies ir periodonto ligų paplitimą.

Profesionali burnos higiena – tai procedūros, kurias atlieka profesionalūs specialistai. Burnos higienistas atlieka pagrindinį vaidmenį odontologijos praktikoje – teikia svarbią prevencinę priežiūrą, gerai supranta ėduonies, periodonto ligų profilaktikos svarbą, moko bei motyvuoja pacientus siekti kuo geresnės dantų bei burnos audinių sveikatos.

Profesionali burnos higiena (toliau – PBH) – viršdanteninių ir podanteninių minkštųjų ir kietųjų apnašų pašalinimas. PBH apsilankymo metu turi būti atliekamas ne tik dantų akmenų  (konkrementų) pašalinimas, bet ir suteikiamos individualios burnos higienos instrukcijos, pacientas motyvuojamas jų laikytis, taip pat, mitybos rekomendacijos bei naudojamos fluoro preparatų aplikacijos, kad būtų veiksmingas burnos ligų gydymas. Burnos higienistas turi parinkti pacientui tinkamiausias individualios higienos priemones (dantų šepetėlį, dantų pastą, tarpdančių priežiūros priemones ir kt.), paaiškinti ir parodyti kaip tinkamai jomis naudotis.

PBH metu pašalinamas minkštas apnašas, dantų akmenys ir dėmės ant vainiko bei šaknies paviršiaus, kiuretažas yra šiurkštaus cemento ar paviršinio dentino pašalinimas, padengto akmenimis arba užteršto toksinais ar mikroorganizmais. Burnos ertmė yra plaučių infekcijos rezervuaras, todėl lėtinis periodontitas gali būti susijęs su pneumonijos rizika. Tikėtina, kad burnos bakterijos, esančios dantų apnašose, išsiskiria į seiles, o vėliau patenka į apatinius kvėpavimo takus, plaučius ir sukelia infekciją.

PBH gali apsaugoti ir nuo iškritusių dantų sukeltų problemų: iškritę dantys sukelia kramtymo, maitinimosi problemas, žmonių racione atsiranda maisto, turinčio krakmolo, riebalų, trūksta vaisių bei daržovių. Prarasti dantys turi įtakos ribotam maisto tipo pasirinkimui, taigi ir mitybos būklei. Netinkama mityba, ypač senyvame amžiuje, silpnina imuninę sistemą, mažina fizines funkcijas, didina sergamumą ir mirtingumą.

Svarbu paminėti, kad burnos higienistų paslaugos padeda išvengti ne tik matomų, bet ir psichologinių problemų. Burnos sveikatos suvokimas yra susijęs su šios sąvokos vertinimu ir vaidina esminį vaidmenį kūno įvaizdžio ir gyvenimo kokybės sampratoje. Nustatyta, kad būtent žmogus, turintis blogą burnos kvapą (blogos burnos higienos, periodonto ligų priežastis), stengiasi išlaikyti atstumą tarp žmonių, jų vengia, atsiriboja, tokiu būdu blogo kvapo sukelta baimė daro įtaką paties asmens socialinei sąveikai. Pasitikėjimo savimi, savigarbos lygio sumažėjimas bei depresijos ir streso atsiradimas yra pagrindinės pasekmės, kurias galima pastebėti asmenims, turintiems blogą burnos kvapą.

PBH paslaugos yra svarbios gerinant burnos sveikatą, padedant išvengti nemalonių pasekmių, kurias sukelia burnos ligos. Nepaisanti to, labai svarbu suprasti, kad burnos higiena susijusi ne tik su burnos sveikata, bet ir su bendra asmens savijauta.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė