ALKOHOLIO ŽALA ORGANIZMUI: KAIP TAI VEIKIA SMEGENIS?

By 2022-07-1913 kovo, 2023Psichoaktyviosios medžiagos

Žalingas alkoholio vartojimas gali sukelti rimtų pokyčių smegenyse. Sunkumas vaikštant, prastas regėjimas, nerišli kalba, sulėtėjęs reakcijos laikas, sutrikusi atmintis – kai kurie iš šių sutrikimų gali pasireikšti po vieno ar dviejų gėrimų ir greitai išnykti vos nustojus gerti. Tačiau dažnai vartojančiam žmogui gali išsivystyti smegenų defektai, kurie atsistato sunkiau ir lėčiau.

Nesaikingas alkoholio vartojimas gali stipriai paveikti smegenis, pavyzdžiui, turėti įtakos įprastoms atminties funkcijoms, tačiau taip pat gali sukelti ir didesnę žalą – iššaukti kepenų cirozę, širdies ir kraujagyslių sutrikimus ar kitų ligų atsiradimą.

Smegenų pažeidimams įtaką daro:

  • kiek ir kaip dažnai žmogus vartoja;
  • amžius, kai pirmą kartą asmuo pradėjo vartoti alkoholį ir kiek laiko tai tęsiasi;
  • asmens amžius, genetika;
  • ar alkoholis padarė poveikį nėštumo metu;
  • bendra sveikatos būklė.

Smegenų pažeidimai

Dėl ilgalaikio stipraus alkoholio vartojimo kai kuriems žmonėms atsiranda smegenų pažeidimai, dėl kurių nežymiai pasikeičia mąstymo ir atminties procesai – tai vadinama lengvu kognityviniu sutrikimu. Visgi, neatsisakius alkoholio vartojimo, rizika, jog išsivystys rimtesni sutrikimai, išlieka aukšta.

Kai kuriais atvejais išsivysto sunkūs atminties ir mąstymo sutrikimai. Su alkoholiu susijusios demencijos arba Korsakovo sindromo pacientams kyla sunkumai atliekant kasdienes, buitines veiklas. Šie sutrikimai panašūs į kitus demencijos sutrikimus, pavyzdžiui, Alzheimerio ligą.

Paprastai, su alkoholiu susiję smegenų pažeidimai taip pat reiškia, jog asmuo – priklausomas.

Dažniausi smegenų pažeidimai:

  • Nervų ląstelių pažeidimas – jei žmogus reguliariai nesaikingai vartoja, tai gali būti toksiška jo nervinėms ląstelėms. Laikui bėgant smegenų ląstelės žūsta, susitraukia žmogaus smegenų audiniai. Tai reiškia, kad yra mažiau ląstelių informacijai perduoti, smegenims darosi vis sudėtingiau atlikti skirtingas užduotis.
  • Kraujagyslių pažeidimas – reguliariai vartojant per daug alkoholio, pažeidžiamos žmogaus smegenų kraujagyslės ir gali padidėti kraujospūdis. Abi priežastys didina insulto riziką (taip nutinka, kai smegenys negauna pakankamai deguonies ir yra pažeistos).

  • Mažas vitamino B1 kiekis – daug smegenų pažeidimų, kuriuos sukelia alkoholis, įvyksta todėl, kad trūksta vitamino B1. Tai yra vitaminas, kurio reikia tinkamai smegenų veiklai.
  • Padidėjusi galvos traumų rizika – alkoholis veikia koordinaciją bei kai kuriems iššaukia agresyvų elgesį, o tai didina galvos sutrenkimų riziką

Smegenų pažeidimų simptomai gali būti:

  • Asmenybės pokyčiai ir nepastovi nuotaika.
  • Sunkumai mąstyti, mokytis ir prisiminti informaciją.
  • Konfabuliacija – atminties spragų užpildymas nesvarbia ar netikslia informacija.
  • Impulsų valdymo problemos – netinkamas ar įžeidžiantis elgesys.

Šie su alkoholiu susiję smegenų pažeidimai nėra savaime progresuojantys: tai reiškia, kad simptomai neblogėja savaime, priešingai nei Alzheimerio liga. Taigi, pasveikimas yra įmanomas, o žmonės, nustoję vartoti alkoholį ir papildydami dietą didelėmis dozėmis vitamino B1 – gali pasveikti, o smegenims padaryta didelė žala bus sumažinta.

Apsaugokite savo smegenis

Patarimas visiems, norintiems išvengti su alkoholiu susijusių smegenų pažeidimų ir išlaikyti mažą demencijos riziką: bandykite laikytis saikingo alkoholio vartojimo patarimų ir mažinti suvartojamą kiekį bei paskirstykite suvartojamą alkoholį per tris ar daugiau dienų. Pabandykite taip pat praleisti kelias dienas be alkoholio. Taip pat galite sumažinti demencijos riziką išlaikydami fizinį aktyvumą, sveikai maitindamiesi ir vengdami rūkyti.

Pagalba priklausomam artimajam

  1. Palaikykite artimąjį, skatinkite nustoti vartoti arba stipriai mažinti vartojamo alkoholio kiekį. Tai gali labai prisidėti prie šio asmens sveikimo.
  2. Palaikykite artimąjį ir skatinkite jį gerinti reikalingus įgūdžius, pavyzdžiui, jei žmogui tampa sunku apsipirkti, pasiūlykite tai padaryti kartu su juo, nedarykite darbų už juos.
  3. Paklauskite asmens sveikatos priežiūros specialistų, kaip jūs galite geriausiai padėti sergančiam artimajam.
  4. Raginkite artimąjį rašyti dienoraštį ar susidaryti darbotvarkę. Jiems bus naudinga turėti struktūrą ir dienos režimą.
  5. Skaidykite sudėtingas užduotis į mažesnius žingsnius, kad jas būtų lengviau vykdyti, pavyzdžiui, valgio gaminimas.
  6. Kalbėdami su žmogumi, būkite kantrūs, naudokite trumpus sakinius ir apibendrinkite tai, ką pasakėte. Duokite jiems laiko atsakyti ir paskatinkite juos kalbėti, užduoti klausimus, jei kas neaišku.
  7. Raginkite asmenį subalansuotai maitintis. Svarbu kiekvieną dieną valgyti sveikus patiekalus, kad įsitikintumėte, jog jie gauna pakankamai vitaminų, kurie būtini tinkamai smegenų veiklai.
  8. Padėkite asmeniui prižiūrėti savo bendrą savijautą, pavyzdžiui, pakankamai išsimiegoti.
  9. Palaikykite asmenį, skatinkite dalyvauti savipagalbos grupėse. Prie jų taip pat gali prisijungti globėjai, draugai ir šeimos nariai. Prieinamą pagalbą rasite čia.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė