BATUTAI IR JŲ KELIAMAS PAVOJUS

Batutai – ypač populiari laisvalaikio praleidimo priemonė, tačiau tai nėra tokia jau nekalta pramoga. Lietuvos draudimo bendrovės kiekvienais metais skelbia, kad daugėjo vaikų susižalojimų šokinėjant ant batutų – vaikai patiria ne tik sumušimų, patempimų, išnirimų, bet ir kaulų lūžių.

Kodėl batutai yra pavojingi vaikams?

Paprastai nelaimingi atsitikimai ant batuto baigiasi labai sunkiais sužeidimais. Dažniausiai taip pramogaudami nukenčia vaikai nuo šešerių iki keturiolikos metų. Pavojingiausios traumos šokinėjant ant batuto įvyksta susidūrus su kitu šokinėjančiu, todėl kategoriškai draudžiama šokinėti keliese.

  • Sužalojimai ir mirtys dėl batutų įvyksta šokinėjant susidūrus su kitu žmogumi, netinkamai nusileidus šuolio metu, darant įvairius triukus ar nukritus bei nušokus nuo batuto, užšokus ant spyruoklės ar rėmo.
  • Apie 75 proc. sužalojimų įvyksta, kai ant batuto šokinėja daugiau nei vienas asmuo. Kuo mažiau sveria žmogus, tuo didesnė tikimybė susižeisti. Vaikai iki 6 metų amžiaus yra itin pažeidžiami. Susižaloja kaklą, raktikaulį, rankas, kojas, veidą, galvą, neretai išsimuša dantis.
  • Paaugliai labai mėgsta lenktyniauti, demonstruoti triukus. Pavyzdžiui, nesėkmingas salto gali baigtis kaklo slankstelio lūžiu, net neįgalumu.
  • Kai batuto danga, spyruoklių įtempimas neatitinka šokinėjančio svorio, arba dėl kitų priežasčių netinkamai nusileidus šuolio metu patiriami įvairūs lūžiai, sąnarių išnirimai, patempimai.
  • Suaugusiųjų priežiūra neužtikrina saugos. Daugiau nei pusė sužalojimų įvyksta prižiūrint suaugusiesiems.

Kaip apsaugoti vaikus?

Svarbiausia, nepalikti be priežiūros ir leisti šokinėti tik po vieną. Šokinėjančiam vaikui reikia  nuimti nuo kaklo visus papuošalus, nuvilkti  drabužius, kurie galėtų įstrigti, užkliūti. Taip pat pavojinga kišenėse turėti kietų, aštrių daiktų. Jokiu būdu negalima šokinėjant kramtyti gumą, valgyti čiulpinukus ar kitą maistą, kad vaikas neužspringtų.

Prieš naudojant batutą, būtina patikrinti, ar jame nėra skylių. Neleiskite šokinėti, kai batutas drėgnas. Batuto savininkas atsakingas už teisingą jo pastatymą ir priežiūrą. Ant batuto šokinėjantys maži vaikai turi būti prižiūrimi suaugusiųjų. Priežiūra pasirūpinti privalo ne tik batuto savininkas, bet ir vaikų tėvai ar kiti už juos atsakingi asmenys.

Su vaikais turi būti susitarta dėl taisyklių. Vakarais visi būname šiek tiek pavargę ir leidžiame sau pailsėti, o  vaikai, priešingai, kupini energijos ir nori ją išlieti. Tačiau reakcija, dėmesingumas yra susilpnėję. Traumų galėtume išvengti, taip sutvarkę vaiko režimą, kad jis išmoktų judrias pramogas baigti laiku, o vakarais įprastų nusiraminti, pasiruošti poilsiui. Viskas turi būti daroma laiku ir laikantis režimo.

Kaip pasirinkti tinkamą batutą?

Nėra tokio batuto, kuris tiktų visokio amžiaus vaikams. Batuto dugno spyruoklių įtempimas skiriasi. Yra skirstomos keturios batutų kategorijos. Kuo vaikas mažesnis, tuo spyruoklių įtempimas mažesnis. Vyresni tokiu batutu šokinėdami įdubs, todėl vyresniems reikia stipraus įtempimo. Įsigyjant svarbu žinoti, ar batuto konstrukcija atitinka Europos Sąjungos standartus, ar rėmas yra pakankamai tvirtas.

Svarbu, kad batutas būtų pastatytas stabiliai, bet ne ant asfalto ar grindinio, geriau pievelėje, kad iškritus iš batuto lengvai amortizuotųsi. Negalima batutų statyti arti medžių, tvorelių. Prie batuto taip pat būtinos kopėtėlės, kad vaikas galėtų įlipti ir išlipti, nes be jų vaikas šokdamas lauk gali susižaloti.

Todėl, naudojantis batutais, būtina laikytis gamintojo nurodytų naudojimosi instrukcijų, geriausia vienu metu leisti šokinėti tik vienam vaikui.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė