Mitybos užsiėmimai Šiaulių r. Gruzdžių l/d „Puriena“

Sveika mityba – tai teisinga vartojamo maisto įvairovė ir kiekis, aprūpinantis organizmą reikiamomis kalorijoms (energija) ir tinkamomis maistinėmis medžiagomis. Tai užtikrina normalų žmogaus augimą ir vystymąsi vaikystėje, palaiko normalų suaugusio organizmo funkcionavimą, apsaugo senatvėje nuo ligų ir negalios.

Teisingas maisto ir gėrimų kiekis bei jų įvairovė skirsis priklausomai nuo asmens amžiaus, kūno sudėjimo, gyvenimo būdo. Kaip svarbi teisinga maisto įvairovė, taip svarbus ir teisingas suvalgomo maisto kiekis. Siekiant įsitikinti, ar valgoma ne per daug, geriausia kas dvi savaites tikrinti kūno svorį ar kartą per mėnesį išsimatuoti liemens apimtį.

Labai svarbu laikytis sveikos mitybos rekomendacijų

Lietuvos gyventojų mityba yra palanki lėtinių ligų atsiradimui, todėl yra svarbu mokyti visuomenę ugdyti tinkamus mitybos įpročius bei laikytis sveikos gyvensenos rekomendacijų:

  • Valgykite maistingą, įvairų, dažniau augalinį nei gyvulinės kilmės maistą.
  • Kelis kartus per dieną valgykite grūdinių produktų (rupi duona, košės ir pan.).
  • Kelis kartus per dieną valgykite įvairių (geriau šviežių) daržovių ir vaisių (bent 400 g per dieną).
  • Išlaikykite normalų kūno svorį (kūno masės indeksas – 20–25), kasdien aktyviai judėkite.
  • Mažinkite riebalų vartojimą. Gyvulinius riebalus, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, keiskite augaliniais aliejais.
  • Riebią mėsą ir mėsos produktus pakeiskite ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
  • Vartokite liesą pieną ir liesus pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).
  • Rinkitės maisto produktus, turinčius mažai cukraus, mažiau vartokite saldžių gėrimų, saldumynų.
  • Valgykite nesūrų maistą. Bendras druskos kiekis maiste, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, duona, neturi viršyti 5 g per dieną. Rinkitės druską su jodu.
  • Atsisakykite alkoholio arba ribokite jo vartojimą.
  • Gerkite pakankamą skysčių kiekį. Rekomenduojama išgerti apie 1,2–2 litrus vandens per parą.
  • Valgykite reguliariai.

Taip pat turime išmokti apsipirkti sveikai mitybai

Šios keturios taisyklės gali padėti perkant sveiką maistą:

  1. Į parduotuvę neiti išalkus. Prieš bet kokį maisto apsipirkimą, niekada į parduotuvę nereikėtų eiti nepavalgius, kadangi išalkus kur kas didesnė tikimybė nusipirkti „nesveiko“ maisto.
  2. Rinktis sveikus maisto produktus. Pirkti tik neperdirbtą arba minimaliai perdirbtą maistą
  3. Turėti tikslų pirkinių sąrašą. Einant į parduotuvę reikėtų turėti tikslų pirkinių sąrašą, jog į ją atvykus, tiksliai žinotume, ką žadame nusipirkti.
  4. Skaityti sudėtį. Sveikai maitinantis, reikia išmokti skaityti maisto produktų sudėtis. Net jei produktas iš pakuotės ir atrodo kaip tinkantis sveikai mitybai, dažnai perskaitę sudėtį, pamatysime, jog taip nėra.

Laikantis sveikos mitybos principų bei skatinant mityboje kuo daugiau vartoti augalinės kilmės produktų Šiaulių r. Gruzdžių l/d „Puriena“ ugdytiniai „Pelėdžiukai“ kartu su šauniausiomis auklėtojomis bei visuomenės sveikatos specialiste Asta priėmė „Sveikatiados“ mestą iššūkį sudalyvauti pietų kovose ir į maistą pažiūrėti kitu kampu. Šios veiklos metu įsitikinome, kad maistas gali būti ne tik skanus ir sveikas, bet jį ruošti galima be galo smagiai ir išradingai. Vaisių koliažai lėkštutėse virto puikiomis salotomis ir žaidžiant sveikos mitybos žaidimą apžiūrėk, pauostyk, paragauk pamaitino mūsų akis, smegenis bei pilvukus.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą ugdymo įstaigose, Asta Stonytė – Kožiteva

Leave a Reply