PRIKLAUSOMYBĖS NUO NAUJŲ PSICHOAKTYVIŲ MEDŽIAGŲ

By 2022-04-2214 rugsėjo, 2022Aktualijos, Psichoaktyviosios medžiagos

KAS YRA PRIKLAUSOMYBĖ NUO PSICHOAKTYVIŲJŲ MEDŽIAGŲ?

Priklausomybė gali būti psichologinė ir fizinė. Psichologinė priklausomybė – tai liguistas potraukis nuolat vartoti psichoaktyviąsias medžiagas maloniems pojūčiams pasiekti. Fizinė priklausomybė – viso organizmo funkcinės veiklos pakitimas, pasireiškiantis ryškiais psichikos ir fiziniais sutrikimais staiga nustojus vartoti psichoaktyviąsias medžiagas.

KAS YRA PSICHOAKTYVIOSIOS MEDŽIAGOS?

Šiai grupei yra priskiriama narkotinės, psichotropinės medžiagos, alkoholis, nikotinas, kofeinas, raminamieji ir migdomieji vaistai.

KOKIE YRA POŽYMIAI, KURIE RODO, JOG ASMUO TURI PROBLEMŲ, TARP KURIŲ YRA IR PRIKLAUSOMYBĖ NUO PSICHOAKTYVIŲJŲ MEDŽIAGŲ?

Asmuo yra be jokios priežasties praradęs susidomėjimą ankstesniais pomėgiais, pasikeitę valgymo ir miego įpročiai, mažesnis rūpinimasis savo išvaizda, blogėjantys santykiai su šeima ir draugais, be jokios priežasties pasireiškiantis agresyvus elgesys, melavimas.

Vaikams ir jaunimui pasireiškia maištingas elgesys, praleidžiamos pamokos, pablogėja mokymosi pažangumas, dingsta iš namų pinigai ar brangūs daiktai. Suaugusieji gali neateiti be priežasties į darbą, praleisti svarbius susitikimus.

KAIP ATPAŽINTI APSVAIGUSĮ NUO NARKOTIKŲ ŽMOGŲ?

Narkotinės medžiagos kiekvieną žmogų veikia skirtingai, todėl labai svarbu žinoti, kokius narkotikus žmogus vartoja. Nuo vienų narkotikų (pvz., opiatų) traukiasi akių vyzdžiai, o nuo kitų (pvz., stimuliatorių) akių vyzdžiai plečiasi.

Daugiau informacijos apie psichoaktyvias medžiagas galima rasti Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento leidinyje.

Patikimiausias būdas sužinoti, ar žmogus vartoja narkotines medžiagas, yra šlapimo testas, kurį galima nusipirkti vaistinėse.

KAIP ATPAŽINTI, KAD ŽMOGUS YRA PRIKLAUSOMAS NUO ALKOHOLIO?

Žmogus, kuris yra priklausomas nuo alkoholio, dažniausiai išgėrinėja teisindamasis, kad tai jam padės nusiraminti po kasdienių rūpesčių. Tokie žmonės turi žemą savigarbą, blogą nuomonę apie save, ieško priežasčių, kodėl reikia išgerti, stengiasi paslėpti gėrimą, kaltina kitus žmones dėl girtavimo, pagirias malšina alkoholiniais gėrimais. Asmeniui gali pasireikšti atminties sutrikimas. Vaikai ir jaunimas gali praleisti pamokas be pateisinamos priežasties, meluoti, maištauti prieš šeimą. Suaugusieji gali praleisti darbo dienas be pateisinamos priežasties arba pateisinant liga, meluoti.

KAIP ATPAŽINTI, KAD ŽMOGUS YRA PRIKLAUSOMAS NUO NIKOTINO?

Žmonės dažnai rūko tabako gaminius (cigaretes, cigarus, pypkes, vandens pypkes, elektronines cigaretes). Nepavartoję ilgesnį laiką tabako gaminių žmogus gali jausti nerimą, galvos skausmą, jį gali kankinti nemiga, krėsti drebulys, padidėti prakaitavimas. Priklausomybė nuo nikotino būna tokia stipri, kad žmogus, suprasdamas rūkymo poveikį sveikatai ir rūkymo keliamus nepatogumus, negali šio įpročio atsisakyti.

KODĖL PRIKLAUSOMYBĖ NUO PSICHOAKTYVIŲ MEDŽIAGŲ YRA BLOGAI?

Priklausomybės pasekmė yra nevaldomas alkoholio, tabako, narkotinių medžiagų geismas, kuris sutrikdo arba visai sunaikina žmogaus asmenines vertybes. Šios psichoaktyviosios medžiagos gali sukelti įvairias ligas: širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo, virškinimo sistemų, atminties sutrikimą, amneziją. Perdozavus psichoaktyviųjų medžiagų, gali ištikti koma (sąmonės netekimas), dėl ko galima susižaloti ar mirti.

KĄ DARYTI, JEI ESI PRIKLAUSOMAS AR YRA PRIKLAUSOMAS TAVO ARTIMASIS?

Geriausia būtų pasikonsultuoti su priklausomybės ligų ar psichikos sveikatos specialistais, kurie galėtų nustatyti priklausomybę, paskirti tinkamą ir reikalingą konsultaciją, gydymą, reabilitaciją ir (ar) palaikymą.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė