PASAULINĖS BURNOS SVEIKATOS DIENĄ – KOVO 20-ĄJĄ – DĖMESYS RŪKYMO SUKELTOMS PROBLEMOMS

By 2022-03-2013 kovo, 2023Aktualijos, Burnos sveikata

Dantys — ryškus ir svarbus sveikatos požymis. Dantų sveikata, baltumas — aktualūs veiksniai šiuolaikinėje visuomenėje gyvenančiam žmogui, kadangi įtakoja žmonių tarpasmeninį bendravimą, karjeros siekimą. Dantų sveikata priklauso nuo genetinių veiksnių, išorinių veiksnių, burnos higienos, maisto, tabako.

Daugelis iš mūsų puikiai žinome, jog kasdienė dantų ir burnos priežiūra lemia mūsų sveikatą. Net pažadinti vidury nakties išpyškintume mažiausiai kelias privalomas burnos priežiūros taisykles, susijusias su dantų valymo technika, tinkamu dantų šepetėlio pasirinkimu, dantų siūlo ir skalavimo skysčio nauda. Tačiau manydami, jog kasdienė priežiūra užtikrina dantų sveikatą, ne visuomet susimąstome, kaip mūsų dantis veikia mūsų gyvenimo ritmas ir žalingi įpročiai. Vienas iš tokių – rūkymas.

RŪKYMO SUKELIAMOS BURNOS SVEIKATOS PROBLEMOS

Rūkant burnos gleivinė veikiama vietiškai karščiu ir kenksmingais cheminiais nikotino junginiais, todėl prasideda stiprus gleivinės dirginimas, didesnis periodonto jungties netekimas ir alveolės kaulo rezorbcija. Dėl sisteminio nikotino poveikio susiaurėja smulkiosios burnos ertmės kraujagyslės, dantenos pasidaro pilkšvos ar šviesiai raudonos. Rūkančių asmenų dantenų uždegimas mažiau pastebimas dėl mažesnio dantenų kraujavimo. Sutrikusi kraujotaka taip pat trukdo gyti burnai po dantų implantacijos, ištraukimo procedūrų bei dantenų ligų gydimui. Rūkymas apsunkina dirbtinio danties sugijimą su žandikauliu bei optimalaus burnos funkcionalumo atkūrimui.

Rūkymo žala įrodyta ir burnos audinių sveikatai. Rūkymas blogina burnos higienos būklę, ypač skatina virš dantenų ir po jomis esančių akmenų kaupimąsi. Tą patvirtina daugelio autorių atlikti tyrimai apie mikrobinių apnašų ir akmenų žalą rūkalių priedančio audiniams. Tabako gaminiuose esančios cheminės medžiagos veikia seilių tekėjimą burnoje, todėl burnos bakterijos lengviau prilimpa prie dantų ir dantenų. Ant jų paviršiaus, ypač aplinkui dantenų liniją gali sparčiai formuojasi bakterijų kupina apnašų plėvelė. 

Rūkaliams, kurie surūko 20 ir daugiau cigarečių per dieną, yra 14 kartų didesnė rizika susirgti periodontitu palyginti su mažai arba visai nerūkančiais asmenimis.

Taip pat rūkymas lemia stomatitą, recesijas, ūminį nekrozinį gingivitą, skatina dantų akmenų formavimąsi, halitozę, greitina dantų ėduonies, burnos ertmės kandidozės išsivystymą, gėrybinius ir piktybinius burnos gleivinės pakitimus. Šis žalingas įprotis tiesiogiai susijęs ir su bene labiausiai paplitusiomis burnos ertmės – periodonto ligomis.

Tabako išskiriamos medžiagos paveikia skonio receptorius, todėl sutrinka rūkančių skonio jutimas.

Kadangi 90 procentų burnos vėžių susergančių asmenų vartoja arba vartojo tabako gaminius, nesunku padaryti išvadą ir įžvelgti akivaizdžia sąsają tarp rūkimo ir šios itin pavojingos ligos. Rūkančio asmens tikimybė susirgti burnos vėžiu yra 6 kartus didesnė. 

Šiuo metu daugėja tyrimų, įrodančių, jog burnos sveikatai neigiamą poveikį turi ne tik aktyvus, bet ir pasyvus rūkymas, kuris gali apsunkinti periodonto ligas nerūkantiems žmonėms.

Rūkymas taip pat gali sukelti ir estetinius burnos ertmės pokyčius, pavyzdžiui, pakitusios spalvos restauracijas ir dantų protezus, tamsintus dantis.

Jausmai, kuriuos patiria rūkantys asmenys dėl nevisavertės burnos sveikatos būklės, žinomi daugeliui rūkančiųjų.

KAIP APSISAUGOTI NUO RŪKYMO SUKELTŲ PROBLEMŲ?

  • Pirmasis žingsnis yra mesti rūkyti. Netgi žmonėms jau sergantiems sunkia dantenų liga, rūkymo metimas turi didelę įtaką. Taigi, jeigu Jums reikia kitos geros priežasties atsisakyti rūkymo: rūkymo metimas padės palaikyti sveikas dantenas ir stiprius dantis. 
  • Apnašas sudarančių bakterijų pašalinimas dėka gerų burnos priežiūros įpročių taip pat padės pagerinti dantenų būklę. Dantų valymas du kartus per dieną su dantų pasta fiziškai pašalina bakterijų sankaupas palei dantenų liniją, taip padėdamas išsaugoti sveikas dantenas ir stiprius dantis. 
  • Rūkantiems žmonėms yra ypač svarbu reguliariai lankytis pas odontologą, nes profesionalios apžiūros metu galima aptikti dantenų ligos požymius, net jeigu jie yra užmaskuoti rūkymo.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė