KOVO 3-JĄ MINIMA TARPTAUTINĖ AUSŲ IR KLAUSOS DIENA

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kovo 3-iąją paskelbė Tarptautine ausų ir klausos diena. Klausa – vienas iš penkių pojūčių, kuriais pažįstame pasaulį. Ji mums leidžia bendrauti, reaguoti į išorinį pasaulį. Ausis taip pat yra ir pusiausvyros organas.

Daugelis gerai girdinčiųjų, mano kad klausa yra savaime suprantama. Mes negalvojame, kaip ausys dirba, ar ką darytume jei jos nustotų normaliai veikti. Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai kviečia paskaityti ir sužinoti daugiau apie ausis, kaip išvengti jų pakenkimo ir ką daryti, jei pradedate girdėti prasčiau. 

Jei galite girdėti, jūs tikriausiai kiekvieną dieną išgirsite milijonus garsų. Netgi tuos, kurių sąmoningai nefiksuosite, jūsų smegenys pajus, apdoros ir nufiltruos kaip foninį triukšmą. Kiekvienas atskiras triukšmas praeina pro smegenis, todėl galite atskirti, pajusti neįprastus garsus, kalbą ir galimas grėsmes. Tačiau daugelis žmonių nekreipia dėmesio į savo ausis, klausos higieną.

Galimos klausos sutrikimo priežastys

Klausos sutrikimo priežastys gali būti įgimtos (kai klausos sutrikimas nustatomas gimus arba ankstyvame vaiko amžiuje) arba įgytos (kai klausos sutrikimas atsiranda vėliau). Daug klausos praradimo atvejų atsiranda gimimo metu arba per pirmuosius kelerius gyvenimo metus. Paprastai tai yra genetinės priežastys arba komplikacijos nėštumo ar gimdymo metu. Ligos, pvz., meningitas, tymai ar kiaulytė, taip pat gali sukelti klausos praradimą. Visgi dauguma žmonių, kurie praranda klausą vėliau, patiria jį dėl infekcijos ar ilgalaikio ekstremalaus garso poveikio.

 

Pagrindinės klausos sutrikimo priežastys:

  • Genetinis sutrikimas ir paveldėjimas – nulemti genetinių sutrikimų (Ašerio, Dauno, Vardenburgo ir kt.) ar paveldimi. 
  • Infekcija ir virusinės ligos – gripas, tymai, skarlatina , raudonukė, meningitas, virusinis hepatitas ir pan.
  • Intoksikacija – gyvsidabris, švinas, fosforas, benzinas, ototoksiniai antibiotikai, acetisalicilinės rūgšties preparatai, diuretikai. 
  • Trauma – gimdymo komplikacija (priešlaikinis gimdymas, deguonies trūkumas), akustinė trauma (fejerverkai, garsi muzika, darbas triukšme), baro trauma, galvos smegenų trauma, elektrotrauma, ausies sužalojimas (būgnelio plyšimas, aštraus daikto ar svetimkūnio patekimas į ausį). 
  • Vidaus organų susirgimai – širdies kraujagyslių sistemos ligos, kraujo ligos, inkstų ligos, endokrininės ligos, vitaminų stoka, spindulinė liga, stuburo kaklo dalies spondiliozė. 
  • Centrinės nervų sistemos susirgimai – galvos smegenų išeminė liga, kraujagyslių spazmai, encefalitai, epilepsija, išsėtinė sklerozė, aterosklerozė, neuronavikai. 
  • Klausos organo ligos besikomplikuojančios kurtumu – ūmus ir lėtinis otitas, otosklerozė, Menjerio liga, senatvinis prikurtimas. 
  • Kai kuriais atvejais yra sudėtinga nustatyti klausos sutrikimo priežastį. Jei audiologai nenustato tikslios ligos priežasties, vis tiek ji gali būti susijusi su anksčiau išvardintais faktoriais.

Profilaktika

Kad išvengtumėte tolimesnės didesnės žalos, turite veikti. Žinant, kaip ausys veikia, pirmasis žingsnis yra atpažinti, suprasti klausos problemą, kai ji atsiranda. Periodiškai tikrinkite klausą ir nedvejodami kreipkitės į audiologą, jei manote, kad galbūt turite problemų su klausa. Jei jums vystosi kažkokia klausos praradimo forma, jos ankstyvas nustatymas gali jus išgelbėti nuo didesnės žalos ir išvengti streso, psichikos problemų ir kitų šalutinių klausos praradimą lydinčių reiškinių.

Klausos išsaugojimo profilaktikai svarbu:

  • Organizmo grūdinimas;
  • Tinkamas darbo ir poilsio režimas;
  • Fizinis aktyvumas ir subalansuota mityba;
  • Vengti tiesioginio vėjo, skersvėjų;
  • Šaltuoju metų laiku dėvėti kepurę, stengtis neperšalti;
  • Svarbu išmokti taisyklingai valyti ausis (nerekomenduojama ausų valyti ausims skirtais krapštukais, ausis reikėtų valyti rankšluosčiu, tiek, kiek pasiekia pirštas);
  • Rekomenduojama vengti aukštos temperatūros, drėgmės (nes tai gerina sąlygas daugintis mikrobams);
  • Stengtis vengti ausies traumavimo;
  • Patartina muzikos su ausinėmis klausytis ne ilgiau kaip 1-2 valandas per dieną.

Jei pastebėjote, kad blogiau girdite, pirmiausia kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Gydytojas nuspręs, kaip reikia gydyti, o prireikus nusiųs konsultuotis pas specialistą – gydytoją otorinolaringologą (ausų, nosies, gerklės gydytoją). Galimai bus reikalingas klausos aparatas. Manoma, kad specialistų parinkti klausos aparatai gerokai pagerina klausą net 95 proc. pacientų.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė