PREVENCINĖS PROGRAMOS SUTEIKIA GALIMYBĘ APTIKTI LIGĄ ANKSTI

Rytoj bus minima Pasaulinė kovos su vėžiu diena. Ši diena skirta atkreipti dėmesį į vėžio profilaktikos ir ankstyvosios diagnostikos svarbą, į neužkrečiamųjų ligų prevenciją, fizinio aktyvumo ir sveiko gyvenimo būdo įtaką, užkertant kelią pavojų žmogaus gyvybei keliantiems onkologiniams susirgimams. Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai nori priminti prevencinių sveikatos programų  svarbą.

Lietuvoje vykdomos penkios ligų prevencijos programos, iš kurių net keturios – gimdos kaklelio, krūties, prostatos ir storosios žarnos – vėžio prevencijos. Penktoji prevencinė programa – širdies ir kraujagyslių ligų. Šių programų išlaidas ligonių kasos kompensuoja iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF). Gyventojai raginami aktyviai dalyvauti šiose programose.

Norint pasitikrinti pagal vėžio ir širdies ir kraujagyslių prevencijos programas, pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tyrimai gali būti skiriami ir žmonėms, nepatenkantiems į minėtų programų tikslinę amžiaus grupę, tačiau jaučiantiems simptomus ar turintiems įtarimų. 

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė