PASAULINĖS PSICHIKOS SVEIKATOS DIENOS MINĖJIMAS GINKŪNŲ SOFIJOS IR VLADIMIRO ZUBOVŲ PROGIMNAZIJOJE

Pasaulį užklupusi COVID-19 pandemija padarė didelį poveikį žmonių psichikos sveikatai. Nemaža mūsų dalis neretai jaučiamės pasimetę, praradę savo gyvenimo kontrolę, nerimaujame dėl savo artimųjų ir kolegų sveikatos, ne visi lengvai ir greitai adaptuojamės prie  kitokių darbo sąlygų ir reikalavimų, abejojame dėl siūlomų pandemijos valdymo priemonių ar jaučiame pyktį kitaip manantiems visuomenės nariams. Kai kurios visuomenės grupės nukentėjo ypatingai: sveikatos priežiūros darbuotojai, studentai, vienišieji, vyresnio amžiaus, psichikos sveikatos sutrikimų turintys žmonės. Kai kurios paslaugos tapo sunkiau prieinamos, pavyzdžiui, specialistų konsultacijos, priklausomybės ligų gydymas.

Ir vis dėlto yra optimizmą keliančių momentų.  2021 m. gegužės mėnesį vykusios  Pasaulinės sveikatos asamblėjos metu viso pasaulio vyriausybės pripažino būtinybę didinti kokybiškas psichikos sveikatos paslaugas visais lygmenimis. Todėl šiais metais Pasaulio psichikos sveikatos dienos šūkis yra  „Psichikos sveikatos priežiūra visiems: paverskime tai realybe“. Reikia pripažinti, kad net ir šiuo sunku laikotarpiu kai kurios šalys atrado naujų būdų, kaip savo gyventojams teikti psichikos sveikatos priežiūros paslaugas. Pasaulio sveikatos organizacija žada pasidalinti šių šalių patirtimi ir tokiu būdu paskatinti ir kitas šalis didinti pagalbos priemonių prieinamumą psichikos sveikatos sutrikimų atvejais.

Šiaulių r. Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro Zubovų progimnazijoje organizuojamas kasmetinis Atviros psichiatrijos mėnuo – tai laikotarpis tarp dviejų psichikos sveikatai svarbių tarptautinių dienų – Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos rugsėjo 10-ąją ir Pasaulinės psichikos sveikatos dienos minimos spalio 10-ąją.                     

Atviros psichiatrijos mėnesio renginių metu kasmet įgyvendinami vis kiti sumanymai, pasirenkamos vis kitokios veiklos, tačiau tikslas tas pats – supažindinti ugdytinius su psichiatrijos sritimi, paskatinti mokinius laiku kreiptis tinkamos pagalbos.

Šiemet minint Atviros psichiatrijos mėnesį mokyklos socialinė pedagogė ir visuomenės sveikatos specialistė pakvietė pradinio ir pagrindinio ugdymo mokinius dalyvauti akcijoje „Jausmų vokeliai“, o ikimokyklinio ugdymo vaikus dalyvauti diskusijoje „Kelionė į jausmų šalį“. Veiklų metu dalyviai mokėsi atpažinti patiriamus jausmus: laimę, liūdesį, pyktį, nuovargį. Atpažinę ir įvardiję tai, ką jaučia, ieškojo geriausio būdų bei minčių jiems išreikšti. Kilusias idėjas užrašė, nupiešė ar užklijavo ant popieriaus lapų ir įdėjo įvokus.

Parengta pagal: https://vpsc.lrv.lt

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Viktorija Abromaitienė