SAVIŽUDYBIŲ PREVENCIJOS DIENA: KURKIME VILTĮ

By 2021-09-1017 balandžio, 2023Aktualijos, Psichikos sveikata

Pasaulinė savižudybių prevencijos diena, minima  kasmet rugsėjo 10 d. , organizuojama Tarptautinės savižudybių prevencijos asociacijos (IASP) ir patvirtinta Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO). Renginys reiškia visuotinį įsipareigojimą sutelkti dėmesį į savižudybių prevenciją.

2021 savižudybių prevencijos tema „Vilties kūrimas veiksmais“ atspindi kolektyvinių veiksmų poreikį spręsti šią skubią visuomenės sveikatos problemą. Visi mes – šeimos nariai, draugai, bendradarbiai, bendruomenės nariai, pedagogai, religiniai lyderiai, sveikatos priežiūros specialistai, politiniai pareigūnai ir vyriausybės – galime imtis veiksmų, kad užkirstume kelią savižudybei.

Pagrindinis šios dienos tikslas yra didinti informuotumą apie savižudybių prevenciją visame pasaulyje.

Lietuvoje 2020 metais nusižudė 607 asmenys, Šiaulių rajone – 14, iš kurių 9 vyrai ir 5 moterys. Higienos institutas nurodo, kad Šiaulių rajone pagal amžių daugiausia nusižudė 45-64 metų amžiaus (7 asmenys) ir vyresni nei 65 metų asmenys (4 asmenys).

Anot specialistų, vyresnio amžiaus žmonių savižudybėms įtakos turi vienišumas. Mat perkopę 60 metų, žmonės dažnai patenka į kritinį etapą – radikaliai mažėja jų socialumas, dažnėja sveikatos problemos, atsiranda egzistencinių klausimų. Menkstant gyvybinėms funkcijoms ir jiems tampant vis labiau priklausomiems nuo kitų, jie rinkosi savižudybę kaip paskutinę galimybę kontroliuoti savo gyvenimą.

Savižudybė turi būti suprasta. Tik įgavę daugiau supratimo apie savižudybės kontekstą galėsime padėti žmonėms.

Kaip atpažinti savižudybės rizikos ženklus?

Vis tik sužinoti, ar žmogus tikrai galvoja apie savižudybę galime tik tiesiai paklausę „Ar tu galvoji apie savižudybę?“. Dažnai baiminamasi, kad tokiais klausimais savižudybę galima paskatinti. Tai – mitas. Iš tiesų toks žingsnis žmogui gali sukelti palengvėjimą – kažkas atkreipė dėmesį ir panoro atvirai pasikalbėti apie mano problemas, vadinasi aš vis dar rūpiu. Po pokalbio tolimesni žingsniai – išklausyti ir nukreipti profesionalios pagalbos.

Savižudybė nėra išeitis. Jei patiriate emocinių sunkumų ar turite klausimų, pagalbos visada galite sulaukti šiais kontaktais:

Skubios pagalbos telefonas 112;

„Tu esi“ – svetainė skirta savižudybės krizę išgyvenančiam (ar pagalbos artimajam ieškančiam) žmogui: www.tuesi.lt;

Nacionalinė psichikos sveikatos svetainė „Pagalba sau“: www.pagalbasau.lt;

Jaunimo linija: 8 8000 28 888 (veikia visą parą), www.jaunimolinija.lt;

Vilties linija: 116 123 (visą parą), www.viltieslinija.lt;

Vaikų linija: 116 111 (kasdien 11–21 val.), www.vaikulinija.lt;

Pagalbos moterims linija: 8 800 66 366 (I-V 10-21 val.), www.pagalbosmoterimslinija.lt;

Linija doverija (rusų k.): 8 800 77 277 (I-V 16-20 val.);

Krizių įveikimo centras: 8 640 51555 (I-V 16-20 val., VI 12-16 val.), www.krizesiveikimas.lt.

Mobilioji psichologinių krizių įveikimo komanda: 861622252 (I-VII 8-20 val.).

Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius: 852757564 (kasdien, visą parą).

Skambučiai visais šiais numeriais yra nemokami. Skambučius apmoka LR Socialinės apsaugos ministerija. Skubi psichologinė ar psichinė pagalba psichikos sveikatos centre visada suteikiama be eilės.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė