VIKTORINOS TABAKO DIENAI PAMINĖTI LAIMĖTOJAI

By 2021-06-0127 vasario, 2023Aktualijos, Psichoaktyviosios medžiagos

Gegužės 31-ąją minima Pasaulinė diena be tabako. Šiaulių rajono savivaldybės visuomenė sveikatos stiprinimo specialistės vykdė akciją Kuršėnų miesto viešose erdvėse, siekdamos supažindinti visuomenę su rūkymo keliama žala sveikatai. Miesto gyventojams buvo išdalinti informaciniai lankstinukai apie elektronines cigaretes, kurios kasmet kelia vis didesnį susirūpinimą.

Taip pat, nuo gegužės 24 d. vyko viktorina apie rūkymą – žalingiausią tabako vartojimo būdą, sukeliantį sunkiausias su jo vartojimu susijusias ligas. 3 dalyvius, kurie teisingai atsakė į viktorinos klausimus, apdovanosime Šiaulių rajono savivaldybės visuomenė sveikatos biuro įsteigtais prizais. Viktorinos laimėtojai yra:

MANTAS (100 proc.)

LUKAS (100 proc.)

RAMINTA (90 proc.)

SVEIKINAME. Su laimėtojais dėl prizų atsiėmimo susisieksime asmeniškai.

Žemiau pateiksime atsakymus į sunkiausius viktorinos klausimus.

  • Tabakas – lapai ir kitos natūralios apdorotos ar neapdorotos tabako (Nicotiana) genties augalų dalys, įskaitant pūstinį ir regeneruotą tabaką.
  • Cigarečių filtrai yra dažniausiai išmetamos atliekos visame pasaulyje, ypač paplūdimiuose. Apytiksliai per 15 metų suyra nuorūka vandenyje.
  • Daugiau nei 90 procentų visų plaučių vėžio atvejų priežastis yra tabako rūkymas.
  • 1 valanda prirūkytoje patalpoje = 1 surūkyta cigaretė!
  • Abstinencijos simptomus (troškimas ar poreikis rūkyti, prislėgta nuotaika, agresija, padidėjęs apetitas, sunkus dėmesio sutelkimas, galvos svaigulys, sutrikęs miegas)  patiria daugelis metančių rūkalių. Šie simptomai trunka ne ilgiau kaip 1–3 mėnesius.
  • Jaunam žmogui priklausomybė nuo nikotino išsivysto greičiau nei suaugusiajam. Jauno žmogaus organizme priklausomybė nuo nikotino gali išsivystyti per 2 savaites, net tada, kuomet surūkomos tik kelios cigaretės per dieną.
  • Visą gyvenimą rūkantis asmuo vidutiniškai miršta 10-25 metais anksčiau nei nerūkantis.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė