ŠIAULIŲ R. GINKŪNŲ SOFIJOS IR VLADIMIRO ZUBOVŲ MOKYKLOS 4A KLASĖS MOKINIAI PRISIJUNGĖ PRIE INICIATYVOS „JUDANTI KLASĖ“

Mokslininkai, nagrinėdami vaikų fizinį aktyvumą, jau nebe pirmus metus mato vis blogėjančius mokinių fizinio aktyvumo rodiklius ir su tuo susijusį sveikatos blogėjimą. Pasaulio sveikatos organizacija fizinio aktyvumo stoką priskiria prie veiksnių, nulemiančių tam tikrus sveikatos sutrikimus: padidėjęs neinfekcinių susirgimų skaičius, antsvorio ir nutukimo didėjimas, emocinės sveikatos pablogėjimas. Ypač tai pastebėta per pastaruosius metus, kai užklupus COVID-19 pandemijai ir įvedus nuotolinį mokymą vaikų fizinis aktyvumas tapo dar mažesnis, kai karantino metu buvo uždarytos mokyklos: formalusis ugdymas tapo nuotoliniu, o neformalusis daugeliu atveju iš viso nevyko. Mokiniai mokėsi namuose, todėl turėjo mažiau galimybių judėti, išeiti į lauką, neliko galimybės susitikti su draugais. Įprastinio gyvenimo ritmo apribojimas (kasdienio bendravimo, žaidimų, judėjimo per pertraukas, po pamokų ir kitu laiku) daugelį vaikų paveikė emociškai.

Siekiant paskatinti mokinių fizinį aktyvumą, suteikti gerų emocijų visuomenės sveikatos specialiste Viktorija kartu su klasės mokytoja Indre pakvietė ketvirtokus prisijungti prie Sveikatos mokymų ir ligų prevencijos centro (SMLPC) organizuojamos iniciatyvos „Judanti klasė“. „Judanti klasė“ – tai tokia klasė, kurioje visi kartu ir kiekvienas atskirai stengiasi kuo daugiau judėti, kelti sau ir draugams gerą nuotaiką, nelenktyniauti, o draugiškai įsitraukti į aktyvias veiklas ir savo geru pavyzdžiu įnorinti kitus.

Mokiniai visą gegužės mėnesį buvo fiziškai aktyvūs. Pamokas pradėdavo mankšta, pertraukų metu žaidė aktyvius žaidimus, o mokslo dieną baigdavo smagiomis estafetėmis. Savaitgaliais prie iniciatyvos prisijungė ir pedagogės, įveikdamos „Talkšos ekologinį taką“.  Po mėnesį trukusios fizinės veikos galime daryti išvadas, kad mokiniai sustiprėjo, pagerėjo mokslo rezultatai, tapo draugiškesni, o svarbiausia veiduose atsirado šypsenos.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Viktorija Abromaitienė

Parengta pagal: http://www.smlpc.lt