DANTŲ BALINIMAS

By 2021-05-1317 balandžio, 2023Aktualijos, Burnos sveikata

Daugelis žmonių nori turėti sveikus, gražius ir baltus dantis, tačiau mažai kas turi natūraliai baltus dantis. Dantų spalva kinta dėl to, kad ant danties paviršiaus arba jo audiniuose formuojasi dėmės. Tai atsirinka dėl įvairių priežasčių:

  • Kiekvieno dantų spalva labai individuali, ji priklauso nuo emalio storio. Kuo jis plonesnis, tuo danties spalva tamsesnė, nes išryškėja geltona, natūrali vidinio dantų sluoksnio (dentino) spalva. Emalio storį apsprendžia genetika, be to su amžiumi jis plonėja. Emalis ypač greitai nusidėvi esant dantų griežimui (bruksizmui). Tamsėti gali ir „mirę“ dantys, kurie yra po dantų šaknų kanalų gydymo. 
  • Išorinės dantų dėmės susidaro nuo gausaus dažančių maisto produktų (spanguolių, mėlynių, sojos padažo ir pan.), kavos, arbatos, raudono vyno, spalvotų gazuotų gėrimų vartojimo, rūkymo, tabako kramtymo. Šiuose produktuose esančios dažančios medžiagos, vadinamos taninais, prisitvirtina prie danties paviršiaus ir suteikia jam gelsvą, rusvą ar pilkšvą atspalvį.
  • Dantų spalva taip pat kinta dėl nepakankamos burnos higienos. – Vidinės dantų dėmės yra įsigėrusios į gilesnius dantų audinius – dentiną. Dažniausiai tai įvyksta dėl antibiotikų arba per didelio fluoro vartojimo.

Kai paprasto dantų valymo nepakanka pasiekti norimą rezultatą, svarstoma galimybė dantis balinti specialiomis priemonėmis. Dantų balinimas – tai dantų spalvos šviesinimas naudojant cheminius preparatus, kurie oksiduoja organinius dantų pigmentus.

DANTŲ BALINIMO BŪDAI IR PRIEMONĖS

Dantys gali būti balinami įvairiais būdais. Dantų balinimo metodo pasirinkimas priklauso nuo danties būklės, paciento sveikatos, noro, galimybių ir t.t. Dantų balinimą galima atlikti namuose arba kabinete apsilankius pas gydytoją odontologą. Populiariausios balinimo priemonės namuose – balinanti dantų pasta, gelis, balinantis skystis, juostelės ir kapos. Gydytojo odontologo kabinete atliekamai procedūrai naudojamas stipresnis specialus balinimo gelis.

  • Dantų balinimas dantų pastomis

Balinančios dantų pastos nesunkiai balina danties paviršiuje esančias dėmes, kadangi turi abrazyvinių (šiurkščių) agentų. Kai kurios iš jų turi savo sudėtyje poliravimo, bei cheminių agentų, kurie papildomai balina dantis. Tačiau visos dantų balinimo pastos nuima tik paviršinį dantų apnašą. Bėgant metams danties emalio mažėja, o jei papildomai dantys yra šveičiami pastomis su abrazyvais, jie tampa jautrūs šalčiui, lietimui, rūgščiam ir saldžiam maistui.

Praktiškai visos dantų balinimo pastos balina dantis tik per vieną šviesumo skalę.

  • Dantų balinimas juostelėmis ir geliais

Dantų balinimo geliai – tai bespalvės, peroksido pagrindu sudarytos medžiagos, tiesiogiai dedamos mažais šepetėliais ant dantų paviršiaus. Instrukcijos dažniausiai rekomenduoja balinti dantis du kartus per dieną, 14 dienų. Pradiniai rezultatai pradeda matytis po kelių dienų. Dantų balinimas išsilaiko apie 4 mėnesius.

Dantų balinimo juostelės tai labai plonos, praktiškai nematomos juostelės, padengtos balinimo geliu vandenilio peroksido pagrindu. Dantų balinimo juostelės dedamos ant dantų du kartus per dieną ir laikomos 30 minučių. Procedūra kartojama maždaug 14 dienų. Rezultatai pradeda matytis po poros dienų. Toks dantų balinimas išsilaiko apie 4 mėnesius.

  • Dantų balinimas skysčiais

Dantų balinimas skysčiais yra dar vienas būdas norintiems balinti dantis namuose. Toks dantų balinimas papildomai naikina blogą burnos kvapą, mažina dantų apnašą ir gerina dantenų būklę. Visi dantų balinimo skysčiai savo sudėtyje turi vandenilio peroksido, kuris balina dantis.

  • Dantų balinimas kapomis

Dantų balinimas kapomis paremtas balinimu, kuomet į specialias kapas, kurias galima užsisakyti pas odontologą (individualios) ar nusipirkti vaistinėje (universalios), įvedami dantų balinimo geliai, turintys vandeninio peroksido. Dantų balinimas kapomis reikalauja nešioti kapas uždėtas ant dantų apie porą valandų per dieną, arba kiekvieną naktį. Toks dantų balinimas trunka iki 2,5-3 savaičių, priklausomai nuo to, kiek tamsūs yra dantys, ir kokį dantų balinimo efektą norima pasiekti.

KADA NEPATARIAMA BALINTI DANTŲ?

Kiekvienas iš mūsų nori turėti baltus dantis, tačiau yra situacijų, kai dantų balinimas yra nerekomenduojamas ir net vengtinas:

  1. Nėštumo metu ir žindymo laikotarpiu.
  2. Vaikams ir paaugliams iki 18 metų. Tokiame jauname amžiuje dantų emalis nėra visiškai susiformavęs, todėl  dantų balinimas gali sutrikdyti emalio formavimąsį, vystymąsį ir taip ateityje sąlygoti tam tikrų dantų ligų atsiradimą.
  3. Žmonėms sergantiems dantenų, burnos ertmės ligomis.
  4. Asmenims, kurių labai jautrūs dantys, kurių dantų emalis labai plonas, nusidėvėjęs, sutrūkinėjęs, taip pat esant pleištiniams dantų defektams, dantenų recesijai( nuslinkimui) ir apsinuoginusioms dantų šaknims.
  5. Sergantiems virškinimo trakto ligomis.
  6. Alergiškiems peroksidui.
  7. Žmonėms, turintiems ėduonies pažeistus dantis.
  8. Esant smilkininio apatinio žandikaulio sąnario sutrikimams (bruksizmui).
  9. Rūkantiems ir gausiai vartojantiems alkoholį.
  10. Turintiems lūkesčių pakeisti dantų spalvą iki nenormalaus, akinamo baltumo. Fanatiškai balinantiems dantims, vienareikšmiškai daroma žala danties audiniams bei dantenoms.
  11. Jei dėmės ant dantų yra pilkos, rudos, juodos spalvų ( dėl vaistų vartojimo poveikio).

SVARBU: kiek ilgai dantys liks balti, priklauso nuo paties žmogaus. Dantų balinimas nėra eilinė kosmetinė procedūra. Norint išvengti žalingo poveikio dantims ir burnos ertmei, reikalinga profesionali gydytojo odontologo konsultacija. Tik atidžiai įvertinus burnos ertmės, dantų, dantenų būklę, nustačius dantų spalvos pokyčių priežastį, įsitikinus ar nėra balinimo kontraindikacijų, bei numačius atliekamų balinimo procedūrų efektyvumą, galima sudaryti gydymo planą ir kiekvienam žmogui individualiai parinkti tinkamiausią dantų balinimo būdą. Kad šios dantų grožio procedūros nepakenktų dantims, reikalingas saikas ir griežtas gydytojo nurodymų laikymasis.

Visuomenės sveikatos biuro specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė