DISKUSIJA KUŽIŲ GIMNAZIJOJE „RŪŠIUOK – GAMTĄ TAUSOK!“

Ugdydami šiuolaikinę, pilietišką, sveiką asmenybę vis daugiau dėmesio skiriame glaudžiam vaiko ir gamtos santykiui formuoti. Visi norime gyventi gražioje ir švarioje aplinkoje. Pakuočių atliekų rūšiavimas yra paprastas ir veiksmingas būdas, padedantis į gamybą sugrąžinti tinkamas naudoti antrines žaliavas ir tausoti gamtinius išteklius bei energiją.

Kužių gimnazijos 3-ios klasės mokiniai prisiminė visus rūšiavimo ypatumus: kaip atskirti atliekas ir pakuotes, kokie rūšiavimo konteineriai skirti vienokioms ar kitokioms atliekoms. Pasikartojus tai, ką privalome daryti kiekvieną dieną, mokiniai diskutavo apie šiukšles, nereikalingus daiktus ir nesuvartojamas atliekas, kurios kenkia mūsų planetai, teršia vandenį ir keičia klimatą.

Vaikams itin svarbus pavyzdys yra tėvai, jie viską atkartoja ir mokosi būtent iš savo šeimos narių. Būtina rodyti teigiamą pavyzdį: jei plastikiniai buteliai  bus nuolat grąžinami  į taromatą, o rūšiuojamos atliekos metamos į joms skirtus konteinerius, vaikai tai tikrai matys ir atkartos.  

Labai svarbu rodyti tinkamą pavyzdį ne tik namuose, bet ir gamtoje: jei po stovyklavimo bus paliekami šiukšlių kalnai, tikėtina, kad vaikas ateityje elgsis lygiai taip pat.

Vaikai turi suprasti, kad pakelti nuo žemės šiukšlę – jokia gėda, bet pareiga, todėl kuo dažniau taip elgsitės patys, tuo greičiau vaikas įsisąmonins, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Gerda Bagavičienė