ALKOHOLIO ĮTAKA MOTERS SVEIKATAI

By 2021-04-0917 balandžio, 2023Aktualijos, Psichoaktyviosios medžiagos

Pastaraisiais metais Lietuvoje sparčiai didėjo alkoholio suvartojimas ir su tuo susijusių problemų skaičius. Tradiciškai alkoholio vartojimo problemos buvo dažnesnės vyrų populiacijoje, tačiau ši tendencija pradėjo kisti. Moterų, rizikingai vartojančių alkoholinius gėrimus, skaičius nuolat auga ir tai neišvengiamai atsilieps jų sveikatai.

Alkoholio poveikis paauglei

Dėl greitų hormoninių pokyčių brendimo laikotarpiu paauglių organizmas ypač yra jautrus alkoholio poveikiui. 12–18 metų mergaičių kraujyje estrogenų koncentracija išlieka sumažėjusi net iki dviejų savaičių po santykiniai negausaus alkoholinių gėrimų vartojimo. Nustatyta, kad alkoholis slopina hormonų gamybą pogumburyje, atitinkamai sumažėja hormono, atsakingo už lytinių laukų funkcijas ir augimo hormono sintezė bei sekrecija. Taip pat, alkoholis slopino didelę reikšmę brendimui turinčių hormonų sekreciją, taigi net santykinai nedideli alkoholio kiekiai mergaitėms gali sutrikdyti normalų lytinį brendimą.

Pastebėtas ir kitas ryšys. Anksčiau subręstančios mergaitės buvo labiau linkusios į rizikingą elgseną. Nustatytas ryšys tarp ankstyvo lytinio brendimo ir padidėjusios rizikos vartoti alkoholį bei ankstyvo nėštumo tikimybės.

Alkoholio poveikis moters reprodukcinei sveikatai

Nustatyta, jog alkoholikės moterys turi įvairiausių mėnesinių ciklo sutrikimų – nuo nereguliarių mėnesinių iki visiško mėnesinių nebuvimo, anovuliacinių ciklų ir nevaisingumo. Moterų alkoholizmas taip pat siejamas ir su ankstyva menopauze. Be to, gausiai alkoholį vartojančios moterys neretai turi ir kitų sveikatos problemų, tokių kaip kepenų ligos ir medžiagų apykaitos sutrikimai. Netgi sąlyginai nedideli alkoholio kiekiai, kurie yra nepakankami, kad padarytų negrįžtamąjį pastovų audinių ląstelių pažeidimą, gali sutrikdyti trapią hormonų pusiausvyrą moters organizme ir sąlygoti įvairius mėnesinių ciklo sutrikimus.

Alkoholio poveikis vaisiui

Žalingas alkoholio poveikis vaisiaus augimui yra žinomas seniai, tačiau alkoholis išlieka dažniausia raidos sutrikimus sukelianti cheminė medžiaga. Vaisiaus pažeidimai priklauso nuo alkoholio dozės:

  • mažesni alkoholio kiekiai sukelia alkoholio sąlygojamą neuroraidos ligą kurios atveju būna mikrocefalija, smegenų defektai, neurologiniai sutrikimai, elgsenos ir pažinimo funkcijų sutrikimai, protinės raidos atsilikimas.
  • Dideli alkoholio kiekiai gali sukelti ir vaisiaus alkoholinį sindromą (VAS). Manoma, kad alkoholis gali sutrikdyti ląstelių diferenciacijos procesus ir taip nulemti raidos defektų atsiradimą. VAS būdinga širdies ydos, griaučių sistemos defektai, įvairios inkstų anomalijos, klausos ir regos organų raidos anomalijos.

Vaikai, gimę su VAS, pasižymi tam tikrais specifiniais bruožais:

• Maža galvos apimtis (mikrocefalija).

• Siauras akių plyšys, raukšlės akių kampučiuose.

• Trumpa, plokščia nosis, žema nosies nugarėlė.

• Plona viršutinė lūpa, trumpas latakas tarp viršutinės lūpos ir nosies.

• Sulėtėjęs augimas ir per mažas svoris.

Būdingi elgesio ir psichikos sutrikimai:

• Hiperaktyvumas.

• Koncentracijos stoka.

• Mokymosi sunkumai, prastesnė atmintis.

• Sutrikusi smulkioji motorika.

• Nesugebėjimas prisitaikyti prie naujų sąlygų.

• Uždelsta psichikos raida.

• Kalbos, klausos sutrikimai.

Priklausomai nuo to, kokiais kiekiais nėščioji vartoja alkoholį, išskiriami įvairūs alkoholio vaisiaus pažeidimo laipsniai. Sunkiais atvejais pasitaiko ne tik širdies, lyties organų ar inkstų sutrikimų, bet ir smegenų pažeidimų.

Vaisiaus alkoholinio sindromo rizika didėja su motinos amžiumi ir gimdymų skaičiumi. Jei moters kepenys yra pažeistos alkoholio, nors nėštumo metu ji negers, alkoholio sąlygoto vaisiaus pažeidimo rizika išlieka didelė. Alkoholio vartojimas iki pastojimo ir nėštumo metu didina persileidimų bei vaisiaus žūties riziką, didina priešlaikinio gimdymo riziką bei yra susijęs su mažesniu naujagimio gimimo svoriu. Alkoholinė intoksikacija nėštumo metu sukelia vaisiaus judesių susilpnėjimą bei kvėpavimo judesių slopinimą.

Kai kuriais gyvenimo etapais (nėštumas, maitinimas krūtimi) gali būti pavojingas bet koks alkoholio kiekis. Tačiau netgi vėliau alkoholio vartojimas gali tapti didele kliūtimi geriems šeimos santykiams, bendravimui su vaikais. Alkoholio vartojimas gali sukelti ne tik sunkių fizinės sveikatos sutrikimų, bet ir sukelti priklausomybę.  Moterys blogiau toleruoja alkoholį, greičiau pasigeria. Taip pat, moterims greičiau atsiranda priklausomybė alkoholiui, kurią gydyti sekasi sunkiau nei vyrams. Be to, alkoholinę priklausomybę turinčios moterys greičiau socialiai degraduoja, praranda darbą, šeimą.

Visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė