ŠIAULIŲ R. DUBYSOS AUKŠTUPIO MOKYKLOJE (AUKŠTELKĖS IR BUBIŲ SKYRIUOSE) AKCIJA ,,ŠVARIOS RANKOS – MIKROBŲ PRIEŠAS“

By 2021-03-3020 balandžio, 2023Aktualijos, Sveikatos renginiai ugdymo įstaigose

Švarios rankos – mikrobų priešas

Mikroorganizmai yra labai maži, plika akimi nematomi gyvi organizmai. Žemėje mikroorganizmų aptinkama beveik visur, žmonėms jie gali būti ir naudingi, ir kenksmingi. Mikrobų, nors jie ypač maži, būna įvairių formų ir dydžių. Yra trys pagrindinės mikrobų grupės: virusai, bakterijos ir grybeliai.

Virusai

Mažiausi iš mikrobų, žmonėms – kenksmingi. Virusai patys išgyventi negali. Kad galėtų išlikti ir daugintis, jiems reikia ląstelės „šeimininkės“. Patekę į ląstelę šeimininkę, virusai greitai dauginasi ir ją sunaikina! Virusai gyvena kaip parazitai. Kai virusai patenka į mūsų organizmą, kad išgyventų, jiems reikia ląstelės šeimininkės. Patekę į ląstelę jie dauginasi, užaugę iš jos ištrūksta ir ją suplėšydami sunaikina.

Bakterijos

Vienaląsčiai organizmai. Natūraliai augdamos, kai kurios bakterijos išskiria medžiagas (toksinus), kurios žmogui labai kenksmingos ir sukelia ligas. Tačiau yra ir žmogui visiškai nekenksmingų bakterijų.  Yra bakterijų, kurios gali būti ypač naudingos (pieno rūgšties bakterijos maisto pramonėje), o kai kurios – netgi būtinos žmogaus gyvybei palaikyti, pavyzdžiui, bakterijos, kurios turi įtakos augalų augimui.

Grybeliai

Daugialąsčiai organizmai, kurie žmonėms gali būti ir naudingi, ir kenksmingi. Kenksmingi grybeliai gali sukelti infekciją arba, jų suvalgius, apsinuodijimą, kiti grybeliai gali būti naudingi sveikatai arba nekenksmingi, pavyzdžiui, pelėjūnas, kuris išskiria antibiotiką peniciliną, arba baltasis pievagrybis, kuris yra valgomas. Grybeliai paprastai nesunaikina savo šeimininko. Dermatofitai linkę augti arba sudaryti kolonijas po oda, o jiems maitinantis išskiriamos medžiagos sukelia tinimą ir niežėjimą.

Kai kurie mikrobai gali būti kenksmingi žmonėms ir sukelti ligas: Influenza virusas gali sukelti gripą, kampilobakterija – apsinuodijimą maistu, o grybeliai dermatofitai, pavyzdžiui, Trichophyton, – tokias ligas kaip pėdų grybelis. Šie mikrobai vadinami patogenais arba užkratu. Kiekvienas mikrobas gali skirtingai pakenkti mūsų sveikatai.

Kai blogosios bakterijos dauginasi mūsų organizme, jos išskiria kenksmingas medžiagas, vadinamas toksinais, kurios gali sukelti blogą savijautą arba, blogesniu atveju, pažeisti audinius ir organus. Apie žmones, kurių organizme yra kenksmingų, ligas sukeliančių mikrobų, sakoma, kad jie yra užsikrėtę. Daugelis kenksmingų mikrobų gali būti perduodami vieno žmogaus kitam įvairiais būdais – oru, prisilietus, per vandenį, maistą, gyvūnus, oro lašeliniu būdu ir t. t. Šių mikrobų sukeliamos ligos vadinamos užkrečiamomis arba infekcinėmis ligomis.

Rankų plovimas – vienas geriausių būdų SUSTABDYTI kenksmingų mikrobų plitimą ir užkirsti kelią ligoms!

Mūsų rankos natūraliai išskiria aliejų, kuris padeda išsaugoti odos drėgmę ir neleidžia odai sausėti. Tačiau šis aliejus – puiki terpė mikrobams augti ir daugintis, be to, padeda mikrobams prilipti prie odos. Mūsų rankos natūraliai aplipusios naudingomis bakterijomis, paprastai – naudingais stafilokokais. Tačiau reguliarus rankų plovimas padeda nuo jų pašalinti kitus, kenksmingus mikrobus, kurių prisirenkame iš aplinkos. Kai kurie šių mikrobų, jų įkvėpus ar suvalgius, gali mus susargdinti.

Mūsų organizmas turi natūralią gynybinę apsaugą prieš mikrobus, kurie sukelia ligas – oda stabdo mikrobų pateikimą į kūną, nosyje yra lipni membrana, kuri sustabdo mikrobus, jei mes jų įkvepiame, ašarose yra medžiagų, kurios naikina bakterijas ir skrandis, kuris sunaikina mikrobus, jei jų patenka kartu su maistu.

Gyvenant sveiką gyvenimo būdą (valgant sveiką maistą, geriant pakankamai vandens, laikantis poilsio režimo) minėti barjerai atlieka savo darbą ir taip mes išliekame sveiki. Kai kada šie mikrobai prasiskverbia pro minėtus barjerus ir patenka į mūsų organizmą.

                 Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą Šiaulių r. Dubysos Aukštupio mokyklos Aukštelkės ir Bubių skyriuose kovo mėnesį su antros klasės mokiniais bei ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupių vaikais akcijos ,,Švarios rankos – mikrobų priešas“ metu diskutavo apie mikrobus, prisiminė rankų plovimo svarbą ir rankų plovimo techniką.

Šiaulių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje Viktorija Tuzinienė