ŠVIRKŠČIAMIEJI NARKOTIKAI LIETUVOJE

By 2021-03-0515 vasario, 2022Aktualijos, Psichoaktyviosios medžiagos

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras (ENNSC) paskelbė ataskaitą, kurioje ištyrus panaudotus švirkštus daugiausia buvo randama amfetamino ir kokaino, išskyrus vienintelį miestą Vilnių, kur daugiausiai buvo randamas metadonas ir karfentanilis. Tyrimo rezultatai rodo, kad švirkščiamųjų narkotikų vartotojai vartoja gan įvairias medžiagas, o dideli rezultatų skirtumai tarp miestų atspindi Europos narkotikų situacijos įvairovę ir sudėtingumą.

Išskiriamos dvi labiausiai susirūpinimą keliančios tendencijos:

– didelis stimuliantų (kokainas, amfetaminas ir sintetiniai katinonai) paplitimas analizuotuose švirkštuose. Stimuliantų vartojimas švirkščiamuoju būdu gali būti susijęs su padidėjusia krauju plintančiu užkrečiamųjų ligų (ŽIV, hepatitas C) protrūkio rizika, todėl reikalinga atidi stebėsena.

– trečdalyje Vilniuje rinktų ir tirtų švirkštų nustatytas labai stiprus sintetinis opioidas karfentanilis, dažnai maišytas su metadonu. Vartojant karfentanilį kyla labai didelė perdozavimo rizika.  

Trečdalyje švirkštų buvo nustatyta du ir daugiau narkotikų, o tai rodo, kad švirkščiamųjų narkotikų vartotojai linkę vienu metu vartoti daugiau nei vieną psichoaktyviąją medžiagą, o taip pat kelis kartus naudoti tą patį švirkštą arba dalintis savo švirkštais tarpusavyje. Dažniausiai pasitaikantis derinys – stimuliantų ir opioidų mišinys.

KARFENTANILIS – naujas sintetinis opioidas

Karfentanilis teisėtais tikslais nuo 1986 m.  naudojamas kaip raminamieji vaistai dideliems ir stambiems žinduoliams, tokiems kaip drambliai, todėl net ir labai mažos karfentanilio dozės žmonėms gali būti mirtinos. Vėliau, jis buvo panaudotas ir kaip cheminis ginklas. Aerozoliniu karfentanilio mišinių buvo nuodijami kariai , lyderiai ir kai kuriais atvejais net civiliai. Ilgą laiką Kinijoje šios medžiagos buvo galima įsigyti visiškai laisvai iš bet kurio iš 25 gamintojų ir daugybės platintojų iki 2017 m., kai pradėjo jį kotroliuoti. Europoje apie karfentanilio konfiskavimą policijos pirmą kartą pranešta 2012 m. gruodžio mėn. Latvijoje, ir vos po trijų mėnesių Lietuvoje – 2013 m. vasario mėn. Vilniuje.

Be to tarp šios medžiagos vartojančiųjų dažnai registruojami mirtini apsinuodijimai. JAV nustatyta, kad atsitiktinės mirtys nuo fentanilio grupės medžiagų perdozavimo 2014m. iki 2018m. išaugo dešimt kartų vos per ketverius metus. Ši medžiaga yra ypatinga tuo, kad jos dozuotės labai mažos.

Vartojamas karfentanilis gali būti įvairiai (kaip ir kitos medžiagos, kurių pavidalas yra milteliai, tirpstantys vandenyje, pavyzdžiui kokainas): jis gali būti uostomas, geriamas arba intraveniniu būdu.

Ši medžiaga labai pavojinga tuo, kad stipriai veikia labai mažos dozės.  Kai kuriais atvejais galima apsinuodyti net per odą, palietus medžiagą, arba jos dulkių (mikrogranulių) pakliuvus į akis.

Poveikis:

  • susilpnėjęs, sulėtėjęs kvėpavimas, mieguistumas, dezorientacija, slopinimas, drėgna oda, susitraukę vyzdžiai.
  • Poveikis pasireiškia vos po kelių sekundžių suvartojus ir tęsiasi kelias valandas.
  • Ši psichotropinė medžiaga gali sukelti priklausomybę vos po kelių kartų pavartojimo.
  • Karfentanilio perdozavimas gali pasireikšti per keliolika sekundžių po pavartojimo. Asmuo staiga nustoja kvėpuoti, arba kvėpavimas sulėtėja iki 1-2 kartų per minutę. Greitai atsiranda cianozės požymių. Sąmonę nekvėpuojantieji praranda per 1-2 minutes, o dar po 5 minučių atsiranda negrįžtami pakitimai smegenyse.
  • Karfentanilio mirtina dozė yra vos 2 mg, bet kokio sudėjimo žmogui.

Atpažinti, kad asmuo yra pavartojęs narkotinių ar psichotropinių medžiagų galima iš jo elgsenos pakitimų (pasidaro nebepajėgūs stovėti tiesiai bent 20 sekundžių, vis stengiasi atsisėsti ir užmigti) ir akių vyzdžių pakitimų. Karfentanilio pavartoję asmenys pasidaro labai mieguisti, jų akių reakcija (susitraukę vyzdžiai) atsiranda po kelių minučių po pavartojimo ir išlieka kelias valandas. Susiaurėję, susitraukę vyzdžiai iš esmės nereaguoja į šviesą. O pats asmuo pavartojęs tampa akivaizdžiai vangus, mieguistas, labai sulėtėja jo reakcijos.

Vartodami narkotines ir psichotropines medžiagas, rizikuojate pakenkti centrinės nervų sistemos ir psichinių bei gyvybinių funkcijų veiklai.

Neatidėliotina informacija apsinuodijus suteikiama Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biure visą parą tel. +370 5 236 20 52 arba +370 687 53378

Esant įtarimui, jog asmuo svaiginasi kokiomis nors medžiagomis, būtina jį nukreipti į sveikatos priežiūros įstaigas.

Informaciją parengė visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė