TRAUMOS BUITYJE. KAIP GALIME JŲ IŠVENGTI?

Gyvename tokiu priverstiniu laikotarpiu, kai didesnę laiko dalį privalome praleisti būdami namuose. Nors būtent namuose jaučiamės saugiausi, tačiau statistika byloja, kad kas trečias nelaimingas atsitikimas nutinka artimiausioje namų aplinkoje. Panašu, kad žmonės tiesiog atsipalaiduoja ir pamiršta elementarias saugumo taisykles. Susižaloja vaikai ir garbaus amžiaus žmonės. Kas gi lemia, kad mūsų namai, turintys būti tvirtove ir užuovėja, tampa pavojingi?

Iš pažiūros saugioje namų aplinkoje elgiantis neapdairiai patiriamos traumos: nuo galūnių raiščių patempimų, plyšimų, minkštųjų audinių pažeidimų iki sudėtingų kaulų lūžių.

Pavojingiausios yra virtuvė ir vonios kambarys. Taigi, virtuvėje įveskime tvarką. Aukštose, pakabinamose spintelėse susidėkime tokius daiktus, kurių nereikia taip dažnai. Jie turi būti sandarūs, su originaliomis etiketėmis, ar užrašais, kad būtų aišku, kas laikoma. Arčiau viryklės dėkime dažnai naudojamus (prieskonius, žoleles ir pan.). Aliejai, actai, esencijos, būtinai originalioje pakuotėje ir su etiketėmis – tam skirtoje vietoje, sandariai uždaryti, neprieinami vaikams. Tas pat principas galioja šaldytuve (arti dažnai reikalingi produktai). Atsakingai junkime ir naudokime elektros prietaisus. Dirbkime vienu metu vieną darbą. Grindis valykime drėgnai, ne šlapiai.

Vonioje dažnai yra ir skalbimo mašina. Būtina atminti, kad, jei maudomės – skalbimo mašina ar kitas elektros prietaisas negali būti jungiamas. Skalbimo, asmens higienos priemones susidėkime vienoje vietoje, kad galėtume lengvai pasiekti. Galioja ta pati taisyklė – visur originali pakuotė, etiketė. Kilimėlį būtinai tvirtinkime prie grindų, kad nejudėtų. Raskime galimybę sumontuoti ranktūrą, padėsiantį saugiai išlipti iš vonios ar dušo kabinos.

Visi dabar turime daugybę elektros, elektronikos prietaisų. Jiems jungti naudojame prailgintuvus. Turbūt aišku, kad visi elektros lizdai turi būti tvarkingi, bet ir prailgintuvų laidus sutvarkykime taip, kad judėti kambaryje jie netrukdytų. Kambaryje avėti rinkimės šlepetes su užkulniu, šiek tiek su pakulne ir neslidžiu padu. Neužmirškime, kad skaitymo akiniai yra skirti tik skaitymui – nusiimkime, kai neskaitome. Kilimėliai prie sofos ar lovos turi būti pritvirtinti prie grindų. Turėkime namie tvirtas gamyklines kopetėles ir tik jų pagalba siekime aukštai padėtų daiktų. Niekada nesiimkime ne mums priklausančių darbų (santechniko, elektriko ir pan.).

Nelaimingiems atsitikimams namų aplinkoje būdingas ir sezoniškumas. Traumų padaugėja pavasarį, kai žmonės intensyviau tvarkosi namuose, taip pat prasideda sodybų priežiūros ir atnaujinimo metas, sodo darbai, kurie reikalauja palypėti kiek aukščiau. Prieš kiekvieną tokį palypėjimą namuose reikėtų sau atsakyti į klausimus, ar lipimo konstrukcija yra stabili, ar pavyks išlaikyti pusiausvyrą, ar aplinkui nėra aštrių kampų, į kuriuos galima susižeisti, ar šalia yra žmogus, galintis padėti.

 Išlikite saugūs savo artimiausioje aplinkoje!
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė,
vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė