MININT NERŪKYMO DIENĄ VYKO SEMINARAS APIE ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ ŽALĄ

Tarptautinė nerūkymo diena yra minima kiekvienų metų trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Ši diena yra puiki proga atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti rūkymo savo ir savo artimųjų sveikatos labui.Higienos instituto duomenimis rūkymas yra susijęs su lūpų, burnos ertmės ir ryklės, gerklų, trachėjos, bronchų ir plaučių piktybiniais navikais, kraujotakos ir kvėpavimo sistemų ligomis.Pasyvus rūkymas taip pat kelia pavojų sveikatai, kadangi tabako dūmuose yra medžiagų, kurios laikomos kancerogeninėmis. Nors dūmai gali būti nematomi ir bekvapiai, jie gali likti ore iki penkių valandų, tad užterštu oru kvėpuojantiems asmenims didėja rizika susirgti plaučių vėžiu, lėtiniais kvėpavimo sutrikimais ir sumažinti plaučių funkcionavimą.
Siekdami paminėti šią svarbią dieną Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras organizavo seminarą „Paauglių polinkis į priklausomybes. Elektroninių cigarečių grėsmės“. Seminaras skirtas visuomenės sveikatos specialistams, vykdantiems ugdymą mokyklose, socialiniams pedagogams, klasių auklėtojams, pedagogams, savivaldybės socialiniams darbuotojams, globos namų specialistams bei tėvams. Seminarą vedė Kauno jaunimo narkologijos pagalbos centro vadovė, medicinos psichologė-psichoterapeutė Aina Adomaitytė.

 ESPAD (Alkoholio ir kitų psichoaktyvių medžiagų vartojimo Europos mokyklose) tyrimo 2019 metų duomenimis, moksleivių tarpe vis vyresniame amžiuje yra surūkoma pirma cigaretė bei pradedama rūkyti, taip pat mažėja įprastinių cigarečių prieinamumas. Tačiau per pastaruosius 4 metus 19 procentų išaugo moksleivių, bent kartą bandžiusių rūkyti elektronines cigaretes, skaičius. Taip pat didėja dalis mokinių, kurie pirmąją elektroninę cigaretę rūkė iki 13 metų. Šią statistiką ir didelį susirūpinimą dėl elektroninių cigarečių naudojimo pranešė seminaro lektorė.
Lektorė teigia, jog jauniems žmonėms, vartojantiems psichoaktyvias medžiagas trūksta problemų sprendimo, pagalbos ieškojimo ir savirealizacijos alternatyviose veiklose įgūdžių, kurie padėtų savo asmenybę stiprinti, o ne griauti ir žaloti. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad gyvenimo įgūdžių mokymas sumažina narkotikų vartojimą iki 75%, alkoholio vartojimas sumažėja iki 60%, smurtas, patyčios ir nusikalstamumas sumažėja iki 50%, tabako vartojimas sumažėja iki 87%. Tėvai – pirmoji grandis, kuri turi ugdyti savo vaikus ir mokyti juos sveikai gyventi, parengti vaikus suaugusiųjų gyvenimui, mokant juos prisitaikyti kintančioje visuomenėje, kritiškai mąstyti, save pažinti ir teisingai priimti sprendimą, įveikti stresą ir atsispirti bendraamžių spaudimui. Svarbu, kad visuomenė turėtų bendrą susitarimą dėl psichoaktyvių medžiagų vartojimo ir nebijotų ieškoti teisingų problemos sprendimo būdų. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento sukurtos interneto svetainės www.nerukysiu.lt tikslas – motyvuoti asmenis nerūkyti, o rūkančiuosius atsisakyti šio žalingo įpročio. Svetainėje galima atlikti testą ir sužinoti savo priklausomybės tipą bei laipsnį, taip pat rasti praktinius patarimus metantiems rūkyti, rūkymo išlaidų skaičiuoklę, leidžiančią įvertinti, kiek galima sutaupyti metus rūkyti, interaktyvų žmogaus kūną, parodantį žalą sveikatai bei pokyčius metus rūkyti bei interaktyvų Lietuvos žemėlapį, kur galima kreiptis pagalbos.
 Dėkojame lektorei už pasidalintas mintis ir įžvalgas žalingo rūkymo tema. Tikime, kad seminaro dalyviai sužinojo naudingos informacijos, kurią bus galima taikyti kasdieniame darbe ir gyvenime.Informaciją parengė:Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė