SPALIO 15-OJI – KRŪTŲ SVEIKATOS DIENA

By 2020-10-154 birželio, 2021Aktualijos, Onkologinės ligos

Dažna moteris nepailsdama rūpinasi artimaisiais, šeimos nariais, tačiau laiko sau, savo poilsiui, sveikatai – neranda. Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena visoms moterims ir merginoms, kad jų pasirinktas gyvenimo būdas gali turėti įtakos jų sveikatai ir gali ateityje padėti išvengti krūties vėžio.

Krūties vėžys – pagrindinė moterų onkologinė liga, nusinešanti net 15 proc. visų nuo onkologinių ligų mirusių moterų gyvybių.Vėžio pradžia – maža pakitusi ląstelė, kuri dažniausiai dėl nepaaiškinamų priežasčių ima elgtis ne taip, kaip turėtų. Ląstelėms dalinantis, krūtyje ar pažastyje ima kauptis piktybinės ląstelės, iš kurių pertekliaus susidaro mazgas – navikas. Jis tarsi uždelsto veikimo bomba – tyliai nesukeldamas skausmo ar kitų nemalonių pojūčių didėja naikindamas sveikus audinius, skverbdamasis į limfmazgius ar netgi plisdamas ir nuodydamas kitus organus. Ir taip nesukeldamas jokių nemalonių pojūčių gali augti net apie 15 metų.

Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad ypač svarbi ankstyvoji diagnostika: kuo anksčiau diagnozuojame krūties vėžį, tuo geresnių gydymo rezultatų galime tikėtis. Laiku pastebėjus ligą, galima užkirsti jai kelią, nes daugiau kaip 95 proc. moterų, sergančių pirmosios stadijos krūties vėžiu, visiškai išgydomos. Krūties vėžio atvejų skaičius didžiausias 45 – 65 metų grupėje. Pacienčių gyvenimo trukmė priklauso nuo to kada nustatoma diagnozė.

Krūties vėžio ankstyvosios diagnostikos programa

Ši programa skirta moterims nuo 50 iki 69 metų (imtinai), kurioms kartą per 2 metus gali būti atliekamas mamografinis tyrimas. Gavus šeimos gydytojo siuntimą mamografiniam tyrimui atlikti, galima iš anksto užsiregistruoti (atvykus arba telefonu) mamografijos įrenginį turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Tyrimo rezultatus praneša šeimos gydytojas, gavęs juos iš mamogramas vertinančios įstaigos.

Krūties vėžį moteris gali pastebėti pati. Krūtų savityrą taip pat yra vienas iš svarbiausių krūties vėžio prevencijos metodų. Kiekviena jauna moteris, maždaug nuo 20 metų amžiaus, kai galutinai susiformuoja krūtys, turi išmokti pati atlikti krūtų savityrą, t. y. reguliariai kartą per mėnesį (geriausiai iškart po menstruacijų) apžiūrėti ir apčiuopti krūtis ir tai daryti visą gyvenimą. Moterų krūties audinyje pokyčiai vyksta kiekvieną mėnesį. Audinys reaguoja į hormonų lygio pokyčius, atsirandančius menstruacinio ciklo metu – nuo vienų mėnesinių iki kitų. Šie hormonų lygio pokyčiai priverčia jūsų krūtis patinti. Prasidėjus mėnesinėms patinimas atslūgsta ir jūsų krūtys vėl įgauna normalų dydį. Dėl šio ciklo geriausias laikas atlikti krūtų apžiūrą yra praėjus maždaug vienai savaitei po mėnesinių pradžios. Savityros žingsniai:

  1. Nusirenkite ir atsistokite prieš veidrodį. Rankas nuleiskite prie klubų. Apžiūrėkite savo krūtis, ieškodama bet kokių susiraukšlėjimo, įdubimo ženklų arba krūtų dydžio, formos ar simetrijos pakitimų.
  2. Sukamaisiais judesiais kruopščiai ištirkite savo krūtų audinį ieškodama gumbelių ar audinio sustandėjimų.
  3. Patikrinkite, ar jūsų speneliai neįtraukti. Ir apžiūrėkite. Ar nėra išskyrų iš jų.
  4. Patikrinkite pažastį, ar joje nėra gumbelių arba audinio sustandėjimų.

Krūties vėžio riziką mažina:
§ sveika mityba – reikia vartoti daug skaidulingo maisto, ypač menstruacijų metu, o riebalai maiste neturėtų viršyti 20 proc.;
§ reguliari mankšta;
§ antioksidantai (vitaminai A ,C, E, selenas ir kt.);
§ žinomų rizikos veiksnių – alkoholio ir rūkymo – vengimas.

Nepamirškite kartą per mėnesį atlikti krūties savityrą, aptikusios nedelsiant kreipkitės į savo gydytoją. Reguliariai dalyvaukite medicininėse patikrose dėl krūties vėžio ir laikykitės sveikos gyvensenos taisyklių.
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė,
vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė