VAS – NE TIK MOTERS, BET IR MŪSŲ VISŲ ATSAKOMYBĖ

Moters nėštumo laikotarpiu vartojamo alkoholio žalinga įtaka vaisiui yra pakankamai gerai žinoma, tačiau alkoholio vartojimo pažeidimo pasekmes vaisiui dažnai sunku numatyti ir juo labiau – gydyti. Dar motinos įsčiose alkoholio pažeistų vaikų, o vėliau ir suaugusių fizinė, psichologinė bei socialinė reabilitacija, jų integracija į visuomenę išlieka rimta ne tik šeimos, bet visos visuomenės problema. Vaisiui alkoholis kenksmingiausias 6–10 nėštumo savaitę, bet alkoholio sukeliami pažeidimai galimi visą nėštumą.
Alkoholio vartojimas nėštumo metu kenkia besilaukiančiai moteriai ir būsimam kūdikiui:

  • didėja persileidimo, priešlaikinio gimdymo rizika;
  • vaisius gali augti lėčiau, būti ligotas ar net žūti;
  • didelė vaisiaus apsigimimų, raidos ir elgesio sutrikimų priežastis;
  • dažnai naujagimis gimsta neišnešiotas, sveria mažiau;
  • naujagimiui pasireiškia abstinencijos simptomai;
  • galimi įvairūs vaiko raidos, mokymosi, dėmesio ir aktyvumo sutrikimai;
  • impulsyvumas, agresija.

 Labai svarbu nevartoti alkoholio ne tik planuojant nėštumą, laukiantis, bet ir susilaukus kūdikio. Mamos alkoholio vartojimas ypač pavojingas žindomam kūdikiui, nes alkoholis patenka ir per motinos pieną. Dėl to gali sutrikti kūdikio miego ir maitinimosi režimas: kūdikis suvartos mažiau pieno bei prasčiau miegos. Kuo daugiau alkoholio suvartojama, tuo ilgiau jis išlieka motinos kraujyje ir piene. Vaisiaus alkoholinis sindromas – sunkiausias alkoholio nulemtas vaisiaus raidos sutrikimas. Šio sindromo pagydyti neįmanoma, tačiau visuomet galima užkirsti kelią jo atsiradimui. Kiekvienais metais rugsėjo 9 d. pasaulyje minima tarptautinė vaisiaus alkoholio sindromo diena, jos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į alkoholio vartojimo neštumo metu keliamus pavojus. Vartojančios alkoholį būsimos mamos rizikuoja ne tik savo, bet ir savo būsimo kūdikio sveikata. Vienintelis būdas apsaugoti vaiką – alkoholio nevartojimas nėštumo metu ir jį planuojant.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė