ERKĖS: PAVOJUS GAMTOJE!

Daugelis erkių rūšių platina infekcines ligas. Erkės savo seilėse ar žarnyne gali turėti bakterijų arba virusų, kuriuos, siurbdamos kraują, perneša į žmogaus organizmą. Dažniausiai registruojamos erkių platinamos ligos – erkinis encefalitas ir Laimo liga. Erkės dažniausiai įsisiurbia į kaklą, pažastis, kirkšnis, lenkimo sritis.
Erkinis encefalitas (EE) – tai sunki gamtinė židininė virusinė liga, sukeliama erkinio encefalito viruso, pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. EE yra viena iš svarbiausių virusinių žmogaus centrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys invalidumą.
Kaip užsikrečiama? Žmogui virusą perduoti gali nimfa ar suaugusi erkė. Didesnį pavojų susirgti EE turi rizikos grupių žmonės: miško ir laukų darbininkai, žemdirbiai, keliautojai, turistai, sportininkai (bėgikai, orientacininkai ir kt.), grybautojai, uogautojai. Per pieną. EE užsikrėsti galima, vartojant termiškai neapdorotą pieną ar jo produktus.
Kokie simptomai? EE inkubacinis periodas trunka 2 – 28 dienas, vidutiniškai 7 – 14 dienų. Pirmosios ligos fazės kliniką, kuri trunka 1 – 8 dienas, sukelia pirmoji viremijos banga. Jos požymiai yra nespecifiniai: karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, nuovargis, bendras silpnumas, rečiau – dispepsiniai ar viršutinių kvėpavimo takų kataro požymiai.Antrosios ligos fazės, kuri išsivysto 20 – 30 proc. užkrėstų asmenų, metu nustatomi CNS pažeidimo simptomai ir uždegiminiai pakitimai smegenų skystyje.
Ligos pasekmės. Maždaug trečdalis žmonių, persirgusių EE, nevisiškai pasveiksta. Dažniausi liekamieji reiškiniai: negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai. Rečiau – paralyžius.
Gydymas. Žmogus gydomas tik simptomiškai – vaistais, sumažinančiais ligos požymius. Specifinio gydymo, nukreipto prieš ligos sukėlėją nėra. Žmonės, persirgę EE, įgyja imunitetą šiai ligai. EFEKTYVIAUSIA APSAUGA NUO ERKINIO ENCEFALITO – SKIEPAI.Laimo liga (LL) – tai lėtinė ar recidyvuojančios eigos transmisinė gamtinė židininė infekcinė liga, pažeidžianti įvairius organus bei sistemas. Dar kitaip ši liga vadinama Laimo borelioze. 
Kaip užsikrečiama? Žmogaus užsikrėtimo LL principas panašus į erkinio encefalito. Siurbdama kraują, erkė į žaizdą suleidžia skysčius, kuriuose yra borelijų, LL sukėlėjų.
Kokie simptomai? Pirmajai ligos stadijai būdingi bendri infekcijos požymiai ir migruojanti eritema, atsirandanti erkės įkandimo vietoje, dažniausiai praėjus 1-4 savaitėms po įsisiurbimo, nors kartais eritema gali išsivystyti ir anksčiau arba tik po 2 mėnesių. Bėrimas yra didesnis nei 5 cm ir plečiasi. Daliai ligonių kartu su eritema pasireiškia ir neryškių bendro pobūdžio negalavimų: silpnumas, galvos, sąnarių ir raumenų skausmai, gali pakilti temperatūra.Antroji ligos stadija – Šios stadijos metu gali išsivystyti antrinių odos pažeidimo simptomų, tačiau dažniausi neurologinio pobūdžio sutrikimai: neuritas, kaklo, krūtinės ar juosmens-kryžmens srities radikuloneuritas, mononeuritai, encefalito ar meningito požymiai. Ligoniai skundžiasi nuovargiu, miego sutrikimu, atminties susilpnėjimu, svaigimu, skausmu ausyje ir kt. Trečiosios stadijos metu vystosi progresyvi audinių destrukcija: gali pasireikšti lėtinis skausmo sindromas, raumenų silpnumas, ataksija, atminties susilpnėjimas, pažeidžiami kelių, pečių, alkūnių, net ir smulkūs sąnariai. Sąnarių patologija, sergant Laimo liga primena reumatoidinį artritą.
Gydymas. Gydoma antibiotikais. Gydymo efektyvumas priklauso nuo ankstyvos ligos diagnostikos. Persirgus LL, imunitetas neįgyjamas, ir žmogus šia liga gali susirgti pakartotinai. Vakcinos nėra. KAIP IŠVENGTI ERKĖS ĮKANDIMO?• Tinkami drabužiai: šviesūs, ilgomis rankovėmis, kepurė.• Repelentai: vaikams naudoti tik vaikams skirtus repelentus.• Aplinka: rūpintis naminių gyvūnų apsauga nuo erkių, ojauti reguliariai žolę, naikinti graužikus.
JEIGU PO ERKĖS ĮKANDIMO:• Odoje atsiranda rasuva, plintanti dėmė;• Galvos skausmai;• Pakilo temperatūra;• Bendras silpnumas;BŪTINA KREIPTIS Į GYDYTOJĄ IR NURODYTI APIE KONTAKTĄ SU ERKE!
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistai, vykdantys visuomenės sveikatos stiprinimą bei stebėseną