VISUOMENĖS SVEIKATOS SPECIALISTĖS DALYVAVO STOVYKLOS ATIDARYME

Rugpjūčio 3 d. Šiaulių jaunųjų turistų centro vaikų poilsio ir užimtumo centre „Tauras“ Čeprečiškės k. (Šiaulių r.) prasidėjo tautodailininkų, vaikų ir jaunimo etnokultūros stovykla „Koks kraštas – toks ir raštas“. Į stovyklą atvyko 78 atostogaujantys jaunuoliai. Stovyklos organizatoriai rūpinasi vaikų sveikata ir saugumu, todėl į pagalbą pasikvietė Šiaulių r. sav. visuomenės sveikatos biuro specialistus.

Biuro specialistės dalyvavo stovyklos atidaryme ir suteikė aktualios informacijos stovyklautojams apie saugų elgesį prie vandens telkinių, traumų prevenciją, pirmąją pagalbą bei rekomendacijas kaip išvengti COVID-19 plitimo. Pasitelkus žaizdų muliažus, visi norintys išbandė kaip reikia tvarstyti žaizdas; naudojant specialią atspringimo liemenę, pabandytas Heimliko manevras;  pirmosios pagalbos suteikimo treniruokliu ,,Bilis“ vaikai mokėsi taisyklingų krūtinės ląstos paspaudimų, gaivinant nukentėjusįjį. Visi dalyviai buvo apdovanoti muiliukais ir kt. biuro dovanėlėmis.
 Kad stovykloje netrūktų svarbios vaizdinės informacijos, visuomenės sveikatos specialistės pasirūpino spaudiniais. Prie rankų dezinfekcinių skysčių pateiktos instrukcijos ,,Kaip dezinfekuoti rankas?“, prie visų praustuvių iškabinti žaismingi plakatai mažiesiems  ,,Plauk rankas su muiliuku“ ir rankų plovimo schemos vyresniems. Stendai taip pat užpildyti biuro paruoštais  plakatais: ,,Kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas“, ,,Kaip sustabdyti COVID-19 plitimą?“, ,,Kaip dėvėti vienkartinę medicininę kaukę?“, ,,Kodėl žmonės skęsta?“, ,,Ką daryti, jei žmogus be sąmonės, jo kvėpavimas sutrikęs ar išnykęs?“.
       Tikimės, kad visa svarbi informacija ir praktiniai mokymai padės stovyklos dalyviams išlikti sveikais ir saugiais, o ištikus nelaimei, kiekvienas sugebės pagelbėti vienas kitam!
Tėvelių dėmesiui: atvykę į stovyklą turite dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius arba kt.).
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė,
koordinuojanti vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūrą mokyklose,
Vaineta Jurkienė