PIRMOJI PAGALBA UŽSPRINGUS: SVARBI KIEKVIENA SEKUNDĖ

Kasdienybėje yra pilna netikėtų, o dažnai net labai banalių situacijų, kai žmogaus gyvybė pakimba ant plauko ir jai išsaugoti yra duotas tik labai mažas laiko tarpas. Viena iš tokių situacijų – užspringimas, nuo kurio kasmet miršta apie 3 800 žmonių.
Pagrindinės užspringimo priežastys yra per didelių, ne iki galo sukramtytų maisto gabalų rijimas, alkoholio vartojimas (todėl dažnai nelaimė nutinka šventės metu), dantų protezai vyresnio amžiaus žmonėms, kalbėjimas, juokimasis, žaidimas valgant. Užspringstama tada, kai maistas ar svetimkūnis, esantis burnoje, patenka ne į stemplę, bet į kvėpavimo takus ir sutrukdo orui patekti į plaučius.

DALINIS IR VISIŠKAS UŽSPRINGIMAS
Galimi du užspringimo variantai: visiškas ir dalinis.Dalinio užspringimo metu svetimkūnis susiaurina kvėpavimo takus, tačiau jų visiškai neužkemša, visiško užspringimo metu viršutiniai kvėpavimo takai yra aklinai užkemšami. Dažniausiai svetimkūnis užstringa ties balso klosčių aukščiu, palikdamas dalinę įeigą į trachėją ties balso klostėmis, arba būna mažesnis nei balso klostėmis apribota anga ir įkrinta į trachėją, iš dalies susiaurindamas jos spindį. Tokiu atveju žmogus gali įkvėpti, kosėti, kalbėti, tačiau dėl susiaurėjusių kvėpavimo takų ir kosulio kvėpavimas būna nenormalus, atsiranda kvėpavimo nepakankamumas. Tuo atveju, jei svetimkūnis pasislinktų balso klosčių link, dalinis užspringimas gali tapti visišku.
Visiškas užspringimas įvyksta tuomet, kai svetimkūnis yra didesnis už balso klostėmis ribotą angą (įeigą į trachėją) ir, įstrigęs šioje vietoje, ją visiškai užkemša, tad į plaučius oras negali nei įeiti, nei išeiti. Tokiu atveju žmogus negali įkvėpti, iškvėpti, kalbėti, kosėti, tinkamą pagalbą reikia suteikti kuo greičiau, nes kitaip nukentėjusysis miršta.

Užspringęs žmogus gali būti sunkiai valdomas, blaškytis, neleisti teikti pagalbos –nebandykite jam padėti jėga, stebėkite jį ir, jam netekus sąmonės, pradėkite pradinį gaivinimą.



JEI ESATE VIENAS:
Heimlicho stūmį atlikite patys: vienos rankos kumštį uždėkite ant šiam veiksmui skirtos vietos (pilvo srities vidurio linijos, virš bambos, iš karto žemiau krūtinkaulio pabaigos), tada kita ranka suimkite už savo kumščio ir staigiu judesiu spustelkite j į į viršų. Atsiremkite į šalia esantį stabilų objektą, pvz., kėdės atlošą, kriauklę, turėklą, ir visu kūnu spustelėkite į jį. Turėkite omenyje, kad daiktas, į kurį remsitės, turi būti neaštrus, nesmailas.

JEI UŽSPRINGO KŪDIKIS:
Kūdikių galva yra gana didelė ir sunki, jų kaklo raumenys yra per silpni, kad galėtų palaikyti stabilią galvos padėtį patrankymų metu, todėl, netinkamai teikiant pagalbą, dėl staigių kūdikio galvos judesių gali įvykti kaklinės stuburo dalies trauma. Griežtai draudžiama kratyti vaiką laikant už kojų žemyn galva. Jei manote, kad kūdikis užspringo (pats pasakyti jis negali) – yra sąmoningas, tačiau neverkia, negali kosėti, nustojo kvėpuoti, pagalbą teikite šiuo būdu:                                                       

  • Paguldykite kūdikį ant nugaros ant savo dešinės rankos dilbio, plaštaka laikykite vaiko galvą.
  • Kitos rankos dilbį uždėkite ant vaiko krūtinės ir pirštais suimkite apatinį žandikaulį.
  • Apverskite vaiką ir laikykite j į ant kairės rankos dilbio taip, kad galva būtų šiek tiek žemiau. Laisvos rankos delno pagrindu penkis kartus stipriai trenkite į nugarą tarp menčių. Ranka bus stabilesnė, jei ją atremsite į tos pačios pusės šiek tiek sulenktos kojos šlaunį.

 Jei šie veiksmai nepadėjo pašalinti svetimkūnio, prilaikydami kūdikio galvą laisvos rankos plaštaka, o dilbį pridėję prie nugaros, paguldykite jį aukštielninką ir penkis kartus dviem pirštais staigiai paspauskite krūtinkaulį ties spenelius jungiančios linijos aukščiu (paspaudimų gylis – 1,5–2,5 cm). Ranka bus stabilesnė, jei ją atremsite į tos pačios pusės šiek tiek sulenktos kojos šlaunį.
Šiuos veiksmus kartokite tol, kol kūdikis pradės kvėpuoti, kosėti, verkti arba neteks sąmonės. Išnykus sąmonei, pradėkite gaivinti. 
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė,
vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė