SVEIKATOS STOVYKLA ST. ANGLICKIO PROGIMNAZIJOJE

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės dalyvavo Stasio Anglickio progimnazijoje vaikų dienos stovykloje. Savo veiklas pradėjo aktyvia mankšta, kurioje visi vaikai galėjo pasijausti svarbūs, nes, naudojantis fizinio aktyvumo kubu, kiekvienas išrinko mankštos pratimus. Fizinis aktyvumas labai svarbus sveikatai palankios gyvensenos komponentas. Jis turi teigiamos įtakos psichikos sveikatai, mokslo pasiekimams, o anksti išugdytas fizinio aktyvumo įprotis gali išlikti visą gyvenimą.  
Pasitelkus metodines priemones (magnetinė lenta ir maisto produktų magnetai), vaikai turėjo sudėlioti sveikatai palankio mitybos lėkštę. Diskusijų pagalba pakartotos žinios apie sveikatai palankius ir žalingus maisto produktus. Racionali, sveikos mitybos rekomendacijas atitinkanti mityba yra vienas iš pagrindinių sveiką augimą ir kai kurių ligų prevenciją lemiančių veiksnių. Sveikatai nepalanki mityba gali būti vaiko antsvorio, nutukimo ir įvairių ligų priežastimi. Atsižvelgiant į tai, sveikatai palankios mitybos žinios turi būti suteikiamos ir kartojamos kuo jaunesniame amžiuje.
Vaikams priminta burnos higienos svarba ir jos priežiūra. Visi buvo apdovanoti biuro dovanėlėmis (vaikiškais dantų šepetukais, smėlio laikrodukais ,,Gražiausia šypsena“).
Daugiausia dėmesio sulaukė apyrankių vėrimas iš karoliukų, kurie keičia spalvą nuo UV, primindami apie saulės galią. Rekomenduojamos apsauginės priemonės, padedančios sumažinti kaitros sukeliamą žalingą poveikį žmogaus organizmui:
Tinkama apranga. Vilkėti lengvus, šviesios spalvos, laisvus drabužius, dėvėkite skrybėlę plačiais kraštais;
Saikinga mityba. Vengti riebaus, sunkiai virškinamo maisto, pirmenybę teikti skystiems produktams, vaisiams ir daržovėms.
Skysčiai. Vartoti daugiau negu įprastai skysčių. Patartina gerti vandenį, vengti cukrumi ar saldikliais saldintų gėrimų.
Apsauginiai kremai. Naudoti apsauginius kremus nuo saulės su 30 ir daugiau SPF.
Akiniai nuo saulės. Akiniai nuo saulės turi būti su specialiu apsauginiu ultravioletinių spindulių filtru. Tai turi būti nurodyta ir akinių ženklinime, pvz. UV 400. Lęšiai ir paprasti akiniai neapsaugo akių nuo ultravioletinių spindulių.
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė,
koordinuojanti vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūrą mokyklose,
Vaineta Jurkienė