AKCIJA MININT TARPTAUTINĘ MOTERŲ SVEIKATOS GERINIMO DIENĄ

Gegužės 28-oji – Tarptautinė moterų sveikatos gerinimo diena. Šią dieną moteris siekiama informuoti apie dažniausiai pasitaikančias ligas, skatinti profilaktiškai tikrintis sveikatą, sveikai maitintis ir gyventi aktyviai. Didelę grėsmę moterų sveikatai kelia klastingos ir sunkios ligos – krūties ir gimdos kaklelio vėžys.

Todėl Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės, minint šią dieną, vykdė akciją Kuršėnų miesto moterims, norėdamos dar kartą priminti apie būtinybę pasitikrinti dėl gimdos kaklelio ir krūties vėžio.

Gimdos kaklelio vėžys. Šiuo vėžiu paprastai suserga jaunos moterys – tai antras pagal paplitimą jaunesnių nei 45 metų moterų vėžys. Iš pradžių gimdos kaklelyje prasideda ikivėžiniai pakitimai. Kol jie virsta vėžiu, praeina nemažai laiko. Tuo metu moteris dažniausiai nejaučia jokių simptomų. Ikivėžiniai pakitimai gali būti visiškai išgydomi ir net neišsivystyti į vėžį. Net 80 proc. gimdos kaklelio vėžiu susirgusių moterų galėtų pasveikti, jei liga būtų pastebėta laiku ir kuo anksčiau pradėtas gydymas.

Krūties vėžys. Šis vėžys yra dažniausiai moterimis nustatomas piktybinis navikas Lietuvoje ir kitose šalyse. Būtent nuo šios vėžio rūšies miršta daugiausiai moterų. Jei piktybinis mazgelis krūtyje dar labai nedidelis, jis nesukelia jokių simptomų, neapčiuopiamas pirštais. Tokie nedideli neapčiuopiami mazgeliai gali būti aptikti tik atliekant mamografiją ar krūties echoskopiją. Kuo ankstyvesnės stadijos krūties vėžys aptinkamas, tuo geresni gydymo rezultatai. Laiku pastebėjus ligą, jai galima užkirsti kelią, nes daugiau kaip 95 proc. moterų, sergančių pirmos stadijos krūties vėžiu, visiškai išgydomos. Todėl labai svarbu kuo anksčiau diagnozuoti ligą ir pradėti gydymą. 

Šiuo metu vykdomos prevencinės programos:

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras vykdo sveikatos stiprinimo programą, skirtą širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikai ir kviečia dalyvauti!
FOTO GALERIJĄ RASITE ČIA
ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS BIURO SVEIKATOS SPECIALISTAI KVIEČIA MOTERIS RŪPINTIS SAVO SVEIKATA, NEDELSTI IR DĖL VĖŽIO ŠIRDIES PREVENCINIŲ PROGRAMŲ KREIPTIS Į SAVO ŠEIMOS GYDYTOJĄ!
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos
specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Viktorija Strazdinienė