TĖVYSTĖ COVID-19 PANDEMIJOS METU

By 2020-05-1827 sausio, 2021Aktualijos, COVID-19

Visame pasaulyje šeimos patiria naujus ir netikėtus pokyčius, susijusius su koronaviruso infekcija (COVID-19). Nepaisant to, kad izoliacija gali reikšti galimybę daugiau laiko praleisti su šeimos nariais ir gerinti tarpusavio santykius, daugelis tėvų ar globėjų išgyvena prieštaringus jausmus bei iššūkius.
Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, rūpindamasis šeimų gerove bei palaikydamas socialinę informacinę kampaniją „Pirmiausia – išklausyk“ (angl. Listen First) , dalijasi Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikalstamumo prevencijos biuro (UNODC) ir kitų Jungtinių tautų organizacijų parengta informacine medžiaga tėvams, kaip galima palengvinti šį laikotarpį.
!!! Svarbu atsiminti !!!
Susidurdami su tam tikromis aplinkybėmis ir į jas reaguodami nesate vieni.
Socialinės informacinės kampanijos „Pirmiausia – išklausyk“ (angl. Listen First) tikslas – skatinti, kad vaikai augtų laimingi ir atsparūs neigiamiems rizikos veiksniams. Šia iniciatyva parodomi vaikų ir jaunuolių poreikiai būti išgirstiems, suprastiems, taip padedant jiems ne tik jaustis gerai emociškai, bet ir mokytis pozityvaus bendravimo, elgesio normų, stiprinti psichologinį atsparumą bei realizuoti save. „Pirmiausia – išklausyk“ pabrėžia kiekvieno suaugusiojo sąmoningumo, santykių su vaikais, elgesio ribų nustatymo ir kokybiško bendravimo reikšmę.


Ką gali padaryti kiekvienas iš mūsų?Stengtis sukurti tinkamas sąlygas bendravimui ir išklausyti!
Informacinį lankstinuką galite atsisiųsti ČIA Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas 2020 m. vykdė apklausą, kurioje sudalyvavo daugiau nei 18 tūkst. mokyklinio amžiaus vaikus auginančių tėvų, duomenimis, 74 proc. tėvų mano, kad jų ryšys su vaikais yra stiprus ir artimas. Panaši dalis (71 proc.) tėvų kasdien pagiria savo vaikus bent dėl vieno dalyko, kurį vaikai daro gerai. Bet tik kiek daugiau nei pusė (55 proc.) tėvų kasdien bent 15 minučių būna su vaiku visu 100 proc. (išjungus telefoną, televizorių, kompiuterį).

Tėvams patariama nustatyti aiškias elgesio taisykles bei numatyti aiškias ir pagrįstas pasekmes už taisyklių pažeidimus. Apklausos duomenimis, 66 proc. šeimų yra nustatytos aiškios taisyklės, koks elgesys yra tinkamas ir koks ne, ką vaikai gali daryti, o ko ne. Tėvams taip pat rekomenduojama stebėti vaiko socialinį elgesį, žinoti bei domėtis, su kokiais draugais ir kokioje aplinkoje vaikas leidžia laiką, stebėti vaiko mokymosi pasiekimus. Dauguma (82 proc.) apklausoje dalyvavusių tėvų dažniausiai žino, kur ir su kuo jų vaikai leidžia laisvalaikį. Nors daugiau nei pusė (61 proc.) tėvų gerai pažįsta savo vaikų artimiausius draugus, bet tik kas trečias (32 proc.) tėvas gerai pažįsta savo vaikų artimiausių draugų tėvus.

Šie Departamento vykdytos apklausos rezultatai bei naudingi patarimai tėvams yra pateikti naujoje Departamento informacinėje medžiagoje. Daugiau naudingos informacijos ir patarimų rasite Departamento leidinyje „Vaikai seka tėvų pavyzdžiu“ bei Jungtinių Tautų Narkotikų ir nusikalstamumo prevencijos biuro (angl. UNODC) socialinės informacinės kampanijos „Pirmiausia – išklausyk“ informacinėje medžiagoje tėvams.
Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė