NARKOTINĖS MEDŽIAGOS IR NAUJASIS KORONAVIRUSAS

By 2020-03-3028 sausio, 2021Aktualijos, Psichoaktyviosios medžiagos

Koronaviruso sukelta infekcija COVID-19, gali būti itin žalinga asmenims, turintiems psichoaktyviųjų medžiagų (kokaino, GHB, ketamino, metamfetamino, amfetamino ir kt.) vartojimo sukeltus sutrikimus, teigia Jungtinių Amerikos Valstijų Nacionalinis priklausomybių nuo narkotikų institutas (angl. National Institute on Drug Abuse (NIDA).

Naujasis koronavirusas veikia kvėpavimo takus, todėl bet kokio karšto dūmo įtraukimas į plaučius mažina asmens organizmo atsparumą. Tai galėtų būti taikoma:
    tabako
    elektroninių cigarečių ar bedūmių tabako gaminių
    marihuanos vartotojams.

SVARBU paminėti, kad rūkant marihuaną dalijamasi suktinėmis ar kitomis rūkymui skirtomis priemonėmis, juose gali būti seilių ir mikrobų, sudarančių sąlygas viruso plitimui.

Asmenims, turintiems metamfetamino ir opioidų vartojimo patirties, DĖMESIO!
    Metamfetaminas sutraukia kraujagysles, o tai – viena iš savybių, darančių įtaką plaučių pažeidimams ir hipertenzijai atsirasti.
    Opioidai lėtina kvėpavimą, todėl jų vartojimas ne tik kelia pavojų gyvybei ar didina perdozavimo riziką, bet ir gali sukelti žalingą deguonies kiekio kraujyje sumažėjimą (hipoksemiją). Deguonies trūkumas gali pažeisti smegenis.

 VARTOTI NARKOTINES IR PSICHOTROPINES MEDŽIAGAS ŠIUO METU YRA YPAČ PAVOJINGA DĖL SILPNOS IMUNINĖS SISTEMOS.


Nors virusas COVID-19 nėra gerai ištirtas, tačiau remiantis specialistų rekomendacijomis ir ankstesne patirtimi, galima daryti pagrįstas prielaidas, kad dėl daugelio fiziologinių ir socialinių priežasčių žmonėms, turintiems psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo  sukeltų sutrikimų, gali padidėti tikimybė užsikrėsti naująja koronaviruso infekcija.

Prašome visų rūpintis savo ir aplinkinių sveikata bei laikytis visų  rekomendacijų, susijusių su COVID-19 plitimo sustabdymu:
– Plaukite rankas su šiltu vandeniu ir muilu mažiausiai 20 sekundžių prieš ir po rūkymo ar kitų narkotinių medžiagų vartojimo.
– Naudokite dezinfektantus.
– Nesidalinkite cigarete ar suktine su kitais asmenimis.
– Venkite fizinio kontakto su kitais asmenimis, kai rūkote ar vartojate narkotines medžiagas.