TARPTAUTINĘ AUSŲ IR KLAUSOS DIENĄ MINIME SU RAJONO GYVENTOJAIS

Pasaulio sveikatos organizacija kovo 3-ją paskelbė Tarptautine ausų ir klausos diena. Kad ir kiek neprigirdinčiųjų yra šiandien, jų skaičius neišvengiamai auga dėl senstančios visuomenės, triukšmo, muzikos, traumų, infekcijų.
Kiekvienas iš mūsų susiduriame su triukšmu gatvėje, kavinėje ar kitose viešose vietose, tad turėtumėme žinoti, kaip apsaugoti save ir savo klausą nuo netinkamo dažnio garsų. Tinkamas savo klausos apsaugojimas užkerta kelią įvairiems ausų sutrikimams tokiems kaip: ausies svetimkūniai, būgnelio perforacija, ausų uždegimas (otitas), sieros kamštis ir akustinė neuroma. Žinoma, visų šių sutrikimų priežastys gali būti labai įvairios. Šiuos sutrikimus gali sąlygoti įvairios genetinės ligos, infekcijos ar virusai ir netgi traumos, patirtos vaikystėje ar ankstyvame amžiuje. Kalbant apie įvairius klausos sutrikimus, reikėtų paminėti, kad klausos sutrikimas – tai negalėjimas pakankamai garsiai suvokti ir girdėti garsus, kurie sklinda aplink mus. Klausa – vienas iš penkių pojūčių, kuriais pažįstame pasaulį. Ji mums leidžia bendrauti, reaguoti į išorinį pasaulį. Ausis taip pat yra ir pusiausvyros organas. Gebėjimas girdėti veikia mūsų gyvenimo kokybę, todėl saugokite klausą!

Šiais metais Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras Tarptautinę ausų ir klausos dieną minėjo kartu su rajono gyventojais ir klausos protezavimo specialistu Dovydu Imbrasu. Jis klausytojams priminė: kas yra klausa, kaip mes girdime. Supažindino su klausos sutrikimais, priežastimis ir pasekmėmis. Aptarė klausos reabilitacijos svarbą žmogaus gyvenimo kokybei bei pateikė išsamią informaciją apie klausos aparatų kompensaciją ir ką siūlo Valstybinė ligonių kasa. Taip pat visus norinčius kvietė  klausos toniniam tyrimui audiometru. Nei vienas dalyvis neatsisakė šio tyrimo ir ypač džiaugėsi savo sprendimu.

Geriausia profilaktika, stengiantis išvengti ausų ar klausos sutrikimų:

  • organizmo grūdinimas,
  • tinkamas darbo ir poilsio režimas,
  • fizinis aktyvumas (reguliari mankšta gerina ausies struktūrų kraujotaką)
  • subalansuota mityba,
  • žalingų įpročių atsisakymas,
  • vertėtų  vengti tiesioginio vėjo, skersvėjų (šaltuoju metų laiku dėvėti kepurę, stengtis neperšalti),
  • svarbu išmokti taisyklingai valyti ausis (nerekomenduojama ausų valyti ausims skirtais krapštukais,  ausis reikėtų valyti rankšluosčiu, tiek, kiek pasiekia pirštas),
  • rekomenduojama vengti aukštos temperatūros, drėgmės (nes tai gerina sąlygas daugintis mikrobams),
  • stengtis išvengti ausies traumų,
  • o, kad ausų ūžimas vargintų rečiau – mažinkite buvimo triukšmingoje aplinkoje trukmę (darbe, naktiniame klube, bare).

Daugiau informacijos apie Šiaulių r. sav. visuomenės sveikatos biuro organizuojamus nemokamus sveikatos renginius ir konkursus galite rasti tinklapyje www.siauliurvsb.lt, „Facebook“ paskyroje (@siauliurvsb), Šiaulių r. sav. internetinėje svetainėje, rubrikoje „Gyventojams“ – „Visuomenės sveikatos biuras“, www.kursenai.lt skiltyje „Sveikata“, savaitraštyje „Kuršėnų krašto žinios“, tinklapyje www.etaplius.lt, laikraštyje „Šiaulių kraštas“ ir viešuosiuose rajono skelbimams skirtose vietose.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Skaistė Drupė