SVEIKATOS POPIETĖJE MINĖJOME EUROPOS SKUBIOS PAGALBOS NUMERIO 112 DIENĄ

Kasmet vasario 11 d. Europos Sąjungoje pažymima Europos skubios pagalbos numerio 112 diena. Šia proga Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai visuomenei priminė apie bendrą numerį 112 ir galimybę juo išsikviesti skubią pagalbą bei kvietė rajono gyventojus į sveikatos popietę.

Šios popietės metu visuomenės sveikatos specialistai svečiams mokomųjų muliažų pagalba vaizdžiai demonstravo pirmosios pagalbos principus, aiškiai dėstė informaciją ir kvietė praktiškai išmėginti suteikti pirmąją pagalbą nukentėjusiam ar užspringusiam. Specialistai priminė, kad visų pirma svarbiausia yra mūsų pačių, kaip gelbėtojų, saugumas ir sveikata. Prieš padedant nukentėjusiajam – privalome įsitikinti, jog mūsų gyvybei nekyla jokia grėsmė. Jei niekas negresia, aplinka saugi, tuomet tikriname nukentėjusiojo sąmonę ir kvėpavimą. Jei žmogus nereaguoja į aplinką, nekvėpuoja – kviečiame greitąją medicinos pagalbą (numeriais 033 arba 112) ir kuo greičiau pardedame teikti pirminę pagalbą (pradinį gaivinimą). Visiems gerai žinoma, kad tai vyksta santykiu 30 (paspaudimų) : 2 (įpūtimai). Šiuos veiksmus turime atlikti iki tol, kol atkuriama kraujotaka ir kvėpavimas ar sulaukiame medikų, nepriklausomai nuo to, kiek gelbėtojų yra.

Taip pat visiems norintiems buvo matuojamas kraujo spaudimas, hidrauliniu rankos dinamometru matuojama izometrinė plaštakos griebimo jėga, specialiuoju „Pico Smokelyzer Simple Co“ aparatu buvo tikrinamas iškvepiamo anglies monoksido (CO) kiekis plaučiuose.

Pagrindinė minėtos popietės dalis – segmentinė kūno tipo analizė. Kūno masės analizatoriaus „Tanita“ pagalba visi galėjo sužinoti savo kūno masės indeksą, poodinių riebalų ir skeletinių raumenų masės dalis ir kitus rodiklius. Visuomenės sveikatos specialistai atliko kūno masės analizes ir analizavo rezultatus bei pateikė juos dalyviams su išsamiu paaiškinimu ir rekomendacijomis. Visi dalyviai sužinojo įdomių dalykų apie savo kūnų sveikatą bei, dažniausiai, stebėjosi gautais rezultatais.

AKIMIRKOS

Visi svečiai be išimties dalyvavo žaidime „Laimėk išmaniąją apyrankę“, kurio laimėtoju tapo Adomas Auga. Nors išmanioji apyrankė buvo tik viena, tačiau nei vienas neliko tuščiomis rankomis. Visuomenės sveikatos specialistai kiekvieną asmeniškai kvietė dalyvauti viktorinoje apie pirmąją pagalbą bei dovanojo biuro įsteigtus prizus ir informatyvius lankstinukus.
Tokio pobūdžio sveikatos popietės bus organizuojamos kiekvieną mėnesį, tad sekite informaciją ir dalyvaukite.

Daugiau informacijos apie Šiaulių r. sav. visuomenės sveikatos biuro organizuojamus nemokamus sveikatos renginius ir konkursus galite rasti tinklapyje www.siauliurvsb.lt, „Facebook“ paskyroje (@siauliurvsb), Šiaulių r. sav. internetinėje svetainėje, rubrikoje „Gyventojams“ – „Visuomenės sveikatos biuras“, www.kursenai.lt skiltyje „Sveikata“, savaitraštyje „Kuršėnų krašto žinios“, tinklapyje www.etaplius.lt, laikraštyje „Šiaulių kraštas“ ir viešuosiuose rajono skelbimams skirtose vietose.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Skaistė Drupė