TARPDANČIŲ VALYMO SVARBA

By 2020-02-139 gegužės, 2022Aktualijos, Burnos sveikata

Ne paslaptis, kad dantų šepetėlis nesugeba visiškai pašalinti maisto likučių sunkiai pasiekiamose tarpdančių vietose, todėl tai puiki terpė daugintis bakterijoms, kurios yra negailestingos dantims. Svarbu atsiminti, kad netinkamai prižiūrėdami dantis ir tarpdančius ateityje galite susidurti su tokiomis problemomis kaip dantų akmenys ar net periodonto ligos. Kaip teisingai ir su kuo valyti tarpdančius?

Tarpdančių siūlai
Tarpdančių siūlai – tai priemonės, kurios naudojamos, jei dantų šepetėliu nepasiekiama nuvalyti apnašų. Kad tarpdančiai išliktų švarūs, juos reikia valyti kasdien, veiksmingiausia dar prieš dantų valymą, kadangi dantų pastoje esantis fluoras geriau patenka į išvalytus tarpdančius ir tokiu būdu stiprina dantis bei neleidžia bakterijoms ardyti danties paviršiaus.

Tarpdančių siūlai būna 5 rūšių pagal anglišką jų pavadinimą:

  • „Tape“ yra siūlas „juostelė“ – ypatingai plonas, skirtas ypač tampriemS tarpdančiams, kai yra dantų susigrūdimai.
  • „Floss“ yra siūlas iš sintetinio pluošto. Jis gali būti vaškuotas (angl. „waxed“) ir nevaškuotas (angl. „not waxed“), plonesnis ir storesnis, su fluoru ar be jo. Tai pat, galima pasirinkti skirtingo skonio – mėtų, cinamono.
  • „Floss pick” yra siūlai, įtaisyti laikikliuose ir koteliuose. Jie skirti suaugusiems ir vaikams.
  • „Expanding floss“ yra megztas, galintis išsiplėsti, sintetinio pluošto siūlas. Jis skirtas platesnių tarpdančių priežiūrai, bet tinka ir siauriems. Naudojantis juo yra mažesnė rizika įsipjauti dantenas.
  • „Superfloss“ – super siūlas, skirtas dantų tiltų, dantų su breketais priežiūrai. Siūlas sudarytas iš dviejų dalių – standi dalis tarnauja kaip adata siūlui įvesti į plyšį, megzta dalis – valymui plyšyje.

Tarpdančių šepetėliai
Jei dantys tankūs, tarpdančiams išvalyti dažniausiai pakanka vien tarpdančių siūlo. Jei yra didesnių tarpelių, tikslinga naudoti tarpdančių
šepetėlius. Jie pritaikyti didesniems tarpdančiams ir jais daug lengviau naudotis nei tarpdančių siūlu. Įterpus į tarpdantį šepetėlį valyti minkštais
judesiais, paskui šepetėlį nuplauti tekančiu vandeniu ir palikti džiūti. Tarpdančių šepetėlį reiktų keisti kas mėnesį. Tarpdančių šepetėlių būna įvairaus dydžio. Burnos priežiūros specialistas patars, kurį variantą rinktis.

Burnos irigatorius
Tai – prietaisas, veikiantis pulsuojančia vandens srove veiksmingai ir greitai pašalina maisto likučius bei bakterijas iš sunkiai prieinamų vietų tarpdančiuose ir po dantenų linija – ten, kur tradiciniai dantų šepetėliai arba dantų siūlas negali pasiekti. Jame yra talpykla vandeniui, specialus antgalis, pritaikytas purkšti vandenį į plyšius. Pakraunamas elektra arba
veikiantis tik įjungus į elektrą.
Skirtingai nei tarpdančių siūlas burnos purkštuvas nedirgina dantenų. Pagrindinis privalumas – greitas ir nesudėtingas veikimas. Šiuo prietaisu išvalysite tarpdančius kur kas greičiau nei įprastu dantų siūlu ir galėsite pasiekti pačius giliausius tarpdančius bei dantenų ertmes. Kitas burnos purkštuvo privalumas – vandens srovė, kuri švelniai masažuoja dantenas, taip gerindama jų kraujotaką.

Tarpdančių siūlai, šepetėliai ir burnos irigatoriai pagerina dantenų sveikatą, reguliariai ir tinkamai naudojantis, nuvalant apnašas dantenos pamažu nustoja kraujuoti (tais atvejais, jei imtų kraujuoti labiau, būtina kreiptis į odontologą, kad nustatytų priežastis). Specialūs tarpdančių valymo produktai sukurti taip, kad jautrioms dantenoms būtų minkšti ir malonūs, o apnašoms nuo dantų pašalinti – pakankamai stiprūs.

Šiaulių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatosspecialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Lina Norkienė